"Роснафта" і "Лукойл" знизять ціни на паливо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Роснафта" і "Лукойл" знизять ціни на паливо

Енергетика
704
Нафтові компанії ВАТ "Роснафта" і ВАТ "Лукойл", які, на думку Федеральної антимонопольної служби (ФАС), необґрунтовано завищували ціни на дизельне паливо і авіагас, заявляють про зниження цін на дизпаливо. "Роснафта" з 7 лютого знизила оптові ціни на дизельне паливо на 1,5 тис. руб. за тонну (511.66 дол.) Роздрібні ціни на дизпаливо і бензин Аі-92 знижені приблизно на 0,50 руб. за літр", - повідомили в прес-службі "Роснафти".
Крім того, в "Роснафті" заявили, що з початку грудня компанія запустила всі потужності з виробництва дизельного палива з тим, щоб заповнити дефіцит на ринку. Обсяг виробництва "дизелю" з грудня по лютий в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зріс на 9,5%.
"Лукойл-Центрнафтопродукт" з 11 лютого знижує роздрібні ціни на дизельне паливо на 1 руб. за літр. Зниження також піде і в інших дочірніх товариствах "Лукойл". Оптові ціни на бензин і дизпаливо з сьогоднішнього дня вже знижено на 1 тис. руб. за тонну", - сказали РБК в "Лукойлі". У компанії також відзначили, що знають про позицію ФАС і готові надати відомству всю інформацію, яка його цікавить, обґрунтувавши цінову політику компанії в області нафтопродуктів.
Напередодні "Газпром нафта", яку ФАС, поряд з "Роснафтою" і "Лукойлом", запідозрила у порушенні антимонопольного законодавства, повідомила, що знизила з 9 лютого ціни на зимове дизпаливо і авіагас. "Зниження крупно- і дрібнооптових цін на зимове дизельне паливо в регіонах діяльності "Газпром нафти" склало 1,500 тис. руб. за 1 тонну. У роздрібній мережі вартість зимового дизпалива знижується відповідно не менше ніж на 1 руб. за літр. Вартість авіагасу, реалізованого компанією "в крило", знижується в середньому на 1 тис. руб./т ", - повідомила компанія.
Про зниження цін на дизпаливо також оголосила ТНК-ВР, до якої у ФАС "є питання" щодо завищення цін. Компанія знизила з 20:00 9 лютого ціни на зимове дизельне паливо на 1,2 руб. за літр. Зазначене зниження відбудеться на всіх АЗК компанії в РФ, пообіцяла компанія.
Як повідомила ФАС 9 лютого, відомство прийняло рішення про порушення нових справ стосвоно "Газпром нафти", "Лукойлу" і "Роснафти" за порушення закону про конкуренцію. У антимонопольної служби також є питання до ТНК-ВР, ВАТ "Сургутнафтогаз" і ВАТ "АНК "Башнафта", які, за оцінкою ФАС, увійшли в число колективно домінуючих компаній на ринку нафтопродуктів в 2010 р. Стосовно цих компаній продовжується попереднє розслідування. Також ФАС Росії дала доручення своїм територіальним управлінням вжити необхідних заходів антимонопольного реагування щодо ситуації на регіональних оптових і роздрібних ринках.
Відомство пояснює, що в кінці грудня 2010 р. ФАС направила нафтовим компаніям лист з вимогою про роз'яснення причин зростання цін і застереженням від їх необґрунтованого зростання. Однак зростання цін продовжилося, і з жовтня 2010 р. по кінець січня 2011 р. складе 53% на зимове дизельне паливо. Ціни на авіагас за цей же час зросли більш ніж на 30%.
Нові антимонопольні справи стануть вже "третьою хвилею" справ проти нафтовиків. У період 2008-2009 рр. "Газпром нафта", "Роснафта", "Лукойл" і ТНК-ВР перебували в судових позовах щодо "двох хвиль" за підвищення цін на паливо.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас