Інтернет-блокада коштувала Єгипту 90 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інтернет-блокада коштувала Єгипту 90 млн дол.

Казна та Політика
151
Прямий збиток в результаті п'ятиденної блокади Інтернету та мобільного зв'язку в Єгипті склав $18 млн на добу, або разом $90 млн, за оцінками Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).
Блокада перекреслила всі успіхи уряду Єгипту в телекомунікаційному секторі за останні роки, стверджує ОЕСР.
Підрахунки організації, однак, не враховують наслідки "перебування в офлайні" для електронної торгівлі, туризму, колл-центрів, які становлять ще не менше $3 млн на добу.
За основу для підрахунків експерти ОЕСР взяли макроекономічні показники 2010 року, згідно з якими щоденний прибуток телекомунікаційної галузі Єгипту склав у середньому $18 млн на добу. На цей сектор припадає приблизно 3-4% ВВП країни.
Однак довгостроковий збиток для економіки буде в рази вищим, оскільки інтернет-блокада негативно позначиться на інвестиційному кліматі країни, відзначає Deutsche Welle.
Єгипет належить до держав з найбільш розвиненою телекомунікаційною інфраструктурою на африканському континенті. За даними Pyramid Research, консалтингової компанії, що спеціалізується на телекомунікаційному секторі, регулярний доступ до Інтернету має приблизно чверть 83-мільйонного населення країни. За рівнем проникнення Інтернету в регіоні Єгипет відстає тільки від Тунісу. Завдяки державним субсидіям вартість модемного інтернет-підключення - найнижча в арабських державах.
Мобільними телефонами користується 80% єгиптян. До 2015 року цей показник досягне 100%, прогнозує Pyramid Research. При цьому з року в рік підвищується значимість мобільного зв'язку для інтернет-серфінгу і зростає число абонентів широкосмугових підключень.
Такі високі показники - результат спрямованої економічної політики уряду, який поставив собі за мету зробити галузь телекомунікаційних послуг одним із стовпів національної економіки. Зокрема, Єгипет активно - і доволі успішно - залучав іноземних інвесторів, які шукають можливості для аутсорсингу IT-послуг.
У країні розташовано call-центри, підприємства електронної торгівлі, IT-фірми, орієнтовані на потреби туристичної індустрії в усьому регіоні. За даними ОЕСР, в 2010 році на одних тільки послуги з аутсорсингу єгипетські фірми заробили $1 млрд.
"П'ятиденна блокада може призвести до скорочення прямих іноземних інвестицій у телекомунікаційний сектор Єгипту, - йдеться у висновку ОЕСР. - Стабільна телефонний та інтернет-зв'язок - неодмінна умова для прийняття позитивного рішення про інвестиції в цій галузі. Те що трапилося може змусити інвесторів переглянути свої плани".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас