Оператори ринку нафтопродуктів просять владу не слухати власників НПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оператори ринку нафтопродуктів просять владу не слухати власників НПЗ

Енергетика
899
"Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" спростовує інформацію про підвищену частку імпорту і закликає владу забезпечити об'єктивне розслідування. Про це йдеться в заяві асоціації, розповсюдженій її прес-службою.
Зокрема, учасники ринку заявляють, що, за офіційними даними, в 2010 році частка імпортних нафтопродуктів становила 40%, в січні 2011 - 30%. У більшості своїй це паливо стандарту Євро-4 і Євро-5, яке в Україні не випускається або випускається в обмежених кількостях.
Асоціація також спростовує заяви про те, що основною причиною зростання цін на паливо є імпорт. За даними асоціації, найбільший НПЗ країни "Укртатнафта" з початку січня підвищив офіційні відпускні ціни на бензин А-95 на 13,3%, на ДП - на 14,6%. При цьому підвищення завод здійснив вже в перші дні січня, тобто в перший же день дії нових ставок акцизного збору. У той же час за зазначений період мережі автозаправних станцій, що торгують імпортним продуктом, підвищили ціни на А-95 на 5,9%, на ДП - на 6,3%.
Крім того, "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" спростовує інформацію про те, що ціни в багатьох найбільших мережах автозаправних станцій виходять за рамки так званого цінового коридору, що розраховується Секретаріатом експертно-аналітичної групи з питань ринку нафтопродуктів (ЕАГ). За даними асоціації, нинішній ціновий коридор щодо бензинів на 50 коп./л нижчий, ніж реальний, який на першу декаду лютого становить 9,21 грн/л по А-95.
"Нам абсолютно зрозуміла мета маніпуляцій з даними з боку нафтопереробних компаній і чиновників Міненерго - це введення мит на імпортні нафтопродукти з метою монополізації ринку та отримання надприбутків, - говорить президент асоціації Леонід Косянчук. - Притому чим сильніший це тиск на Кабінет міністрів і комісію з проведення спеціального розслідування, тим стає очевиднішим, що реальних підстав для запровадження цих спеціальних заходів немає, і питання вирішено елементарно "протиснути". Ми закликаємо владу України не піддаватися неприкритому лобізму й забезпечити неупереджене та об'єктивне розслідування системи функціонування ринку нафтопродуктів України".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас