Експерт: Українському бізнесу зараз краще в Росії, ніж вдома — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Українському бізнесу зараз краще в Росії, ніж вдома

Казна та Політика
601
Перспективи розвитку українського бізнесу в Росії значно кращі, ніж ті можливості, які відкриваються перед російськими компаніями в Україні.
Таку думку висловив директор з політичним програмам Інституту Горшеніна Євген Курмашов сьогодні в ході круглого столу на тему "Перспективи українського бізнесу в Росії", організованого Інститутом Горшеніна.
За його словами, особливо невисокі шанси посісти нішу на українському ринку у приватних російських компаній і компаній з мінімальною часткою державного капіталу.
"У 2010 році в Україні сформувався владний клас, основою якого стали буквально 20 сімей, які розглядають Україну як власний бізнес-проект. Першим небезпечним дзвінком для українських олігархів стала купівля росіянами "Запоріжсталі", яка показала великому українському бізнесу, що в умовах чесної конкуренції він програє російському як мінімум за обсягом фінансових ресурсів. В принципі, зовсім не важливо, чи прийдуть в Україну росіяни, китайці або європейці, нашому бізнесу доведеться конкурувати з ними на значно більш високому рівні, ніж адміністративний, - зазначив Курмашов і додав: - В результаті ми спостерігаємо політику сприяння з боку української влади саме тим представникам вітчизняного бізнесу, які входять до кола її інтересів".
На думку Курмашова, ситуація з державним протекціонізмом великому українському капіталу буде тільки збільшуватися в 2011 році. "Ми отримаємо нові приклади, подібні ситуації з приватизацією "Луганськтепловозу" або конфлікту навколо "Укртатнафти", - сказав експерт.
Разом з тим, за його словами, після зміни влади в Україні виникли серйозні проблеми і в частини українських бізнесменів. "У країні стало менше політичної конкуренції, а відповідно, зменшилися можливості для конкуренції в бізнесі. Тому я не виключаю, що Росія стане для багатьох українських бізнесменів майданчиком для застосування своїх здібностей і вкладення інвестицій. Зокрема, сьогодні в Росії існує реальна конкуренція між регіонами, які борються за збільшення податкових відрахувань до держбюджету і залучення інвестицій. Доводиться констатувати, що конкурентне середовище для зарубіжного бізнесу в Росії сьогодні значно краще, ніж в Україні", - підсумував Курмашов.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас