"Ъ": Іноземна справа особливої важливості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Іноземна справа особливої важливості

Казна та Політика
579
Як стало відомо Комерсант-Україна, 1-2 березня Україну відвідає глава дипломатичного відомства Євросоюзу Кетрін Ештон. Експерти вважають, що в ході візиту не варто очікувати на жорсткі заяви від імені ЄС про внутрішньополітичну ситуацію в Україні. Тим часом переговори Ештон стануть ключовими при визначенні майбутньої політики Брюсселя щодо Києва.
Переговори про візит в Україну високого представника ЄС з міжнародних справ і політики безпеки Кетрін Ештон ведуться між Києвом і Брюсселем протягом півроку. 25 лютого 2010, в день інавгурації президента Віктора Януковича, Ештон вже відвідувала Київ з візитом ввічливості, але українське керівництво неодноразово запрошувало її приїхати в країну для повномасштабних переговорів. У результаті Брюссель пообіцяв, що глава європейського дипломатичного відомства відвідає Україну в першій половині 2011 року.
Як стало відомо Комерсант-Україна, сторони вже погодили орієнтовну дату приїзду Ештон. "Є домовленість, що візит буде дводенним і відбудеться 1-2 березня", - розповів один зі співрозмовників. "У нас дійсно є певні індикативні дати візиту в Україну високого представника ЄС. Але наразі вони офіційно не підтверджені, і я не можу їх назвати", - прокоментувала дану інформацію Майя Кочанчич, прес-секретар Кетрін Ештон. В адміністрації президента України вчора від коментарів утрималися.
Джерела підтверджують, що процедура узгодження термінів візиту ще не завершена: "Їх, можливо, буде потрібно погодити з датами візиту в інші країни "Східного партнерства" в рамках регіонального турне". "Терміни можуть зрушити, але несуттєво - з 95-відсотковою вірогідністю візит відбудеться в перший тиждень березня", - додав інший співрозмовник видання.
Графік перебування Кетрін Ештон у Києві буде формуватися після остаточного затвердження дат візиту, запевнили в її прес-службі. Проте вже зараз відомо, що, крім переговорів з представниками влади, європейський дипломат проведе зустріч з лідером партії "Батьківщина" Юлією Тимошенко і, можливо, іншими опозиційними силами. "В Євросоюзі зростає стурбованість щодо дотримання демократичних стандартів і прав опозиції", - поділився з один з європейських дипломатів.
Однак імовірність того, що під час візиту Ештон зробить різкі публічні заяви, що стосуються внутрішньополітичної ситуації в Україні, невелика - експерти вважають, що в спілкуванні з пресою вона буде дотримуватися обережних дипломатичних формулювань - тих, що звучали з боку ЄС і раніше. "Хоча саме цей візит може бути тим поворотним моментом, після якого риторика ЄС зміниться. Тому українська дипломатія повинна поставитися до даного візиту дуже відповідально", - заявив Олександр Чалий, у 2006-2009 роках - заступник глави секретаріату президента, який курирував зовнішньополітичний напрям. За його словами, особливий вплив на позицію ЄС нададуть підсумки переговорів про створення зони вільної торгівлі, черговий раунд яких проходить в Києві цього тижня.
Директор Інституту зовнішньої політики Олена Гетьманчук вважає, що період дипломатичної ввічливості Брюсселя затягнеться. "Я на 99% виключаю сценарій, який передбачає жорсткі дії з боку ЄС найближчі півроку. Там хочуть до кінця вичерпати потенціал неформальних розмов з Януковичем", - заявила Гетьманчук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас