Анатолій Брезвін: Підходи до кредитування змінилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Анатолій Брезвін: Підходи до кредитування змінилися

Казна та Політика
1560
В свою чергу, Нацбанк пропонує докапіталізувати банк "Київ", "Родовід Банк" і Укргазбанк. Останній, за результатами розподілу комісією Нацбанку вітчизняних фінустанов, увійшов до першої групи найбільших банків України. Про його сьогоднішній стан розповів голова правління АБ "Укргазбанк" Анатолій Брезвін.
З якими фінансовими показниками Укргазбанк увійшов у 2011 р.?
Перш за все банк виконує всі економічні нормативи Нацбанку, у тому числі і нормативи ліквідності. Наведу кілька цифр. Наприклад, до кінця 2010 р. залишки на кореспондентських рахунках склали 1,6 млрд. грн. Середньоденні залишки на кореспондентському рахунку в Національному банку в грудні минулого року становили 188 млн. грн. при щоденних потребах банку на рівні 50 млн. грн. Відзначається стабільний приріст ресурсної бази: залишки на поточних рахунках юросіб з початку року збільшилися на 38%, відкрито понад 5 тис. нових рахунків корпоративним клієнтам. Обсяг депозитів фізосіб збільшився на 39%. Обсяг залишків коштів на поточних рахунках фізичних осіб збільшився майже вдвічі (з 571 до 978 млн. грн.), а портфель строкових депозитів зріс до 3,3 млрд. грн., що на 32% більше, ніж попереднього року.
2010 р. АБ "Укргазбанк" завершив з прибутком в 10 млн. грн., забезпечив приріст активів на 14,4% і увійшов до групи найбільших банків України, за результатами розподілу банків на групи комісією Національного банку України.
Ахіллесовою п'ятою багатьох банків є робота з проблемною заборгованістю. Чи вдається досягти вашому банку скорочення портфеля проблемних позик і яким чином?
Дійсно, така проблема існує. На 1 січня 2011 р. портфель проблемних позик скоротився до 35,2% від загальних активів. Розуміючи проблеми підприємств і організацій, ми пропонуємо лояльні рішення, які допомогли б зберегти і бізнес, і давали можливість погасити наявні кредити. Інструментами зменшення проблемного портфеля можуть бути як добровільне повернення заборгованості, так і адаптована до можливостей позичальника схема погашення кредитів. Платоспроможні позичальники, які готові до конструктивного діалогу з банком, мають можливість отримати, на наш погляд, дуже вигідні умови реструктуризації, що передбачають розстрочку сплати основного боргу і зниження відсоткового навантаження в період відновлення діяльності підприємства. Наприклад, минулого року банк провів реструктуризацій на загальну суму більше 500 млн. грн.
Якщо ж позичальник систематично ухиляється від сплати боргу, стягуємо заборгованість в судовому порядку. І, мушу зауважити, досить ефективно. Так, за підсумками 2009-2010 рр. судовими органами на користь банку винесено 205 рішень про стягнення заборгованості з юросіб і 1835 рішень про стягнення заборгованості з фізосіб. Зараз банк активно проводить роботу щодо реалізації заставного майна. Таким чином, ми досягли зменшення кількості проблемних кредитів більш ніж на 13%, а скорочення портфеля проблемної заборгованості - на 10%.
Фінансові аналітики стверджують, що на кредитування на рівні 2007-2008 рр. варто очікувати не раніше 2014 р. Як йдуть справи в сфері кредитування в Укргазбанку? Чи робите ви акцент на конкретному сегменті клієнтів?
Банк відновив кредитування на початку 2010 р. З урахуванням тих уроків, які ми отримали в результаті кризи, повністю змінилися підходи до кредитування. В основі кредитного проекту - платоспроможність позичальника, його можливість отримувати доходи, достатні для погашення кредиту, ліквідна застава. Ми орієнтуємося не тільки на роботу з корпоративними клієнтами, але і з роздрібними. Наприклад, банк уклав партнерські договори з 344 автосалонами і продовжує нарощувати мережу партнерів у всіх регіонах України. Нашим клієнтам - фізичним особам пропонуємо автокредити на вигідних умовах. Нещодавно ми ще знизили ставки на 1% за всіма кредитними програмами, в тому числі і на придбання житлової нерухомості, що свідчить про активну роботу банку в цьому напрямку.
Які пріоритети діяльності Укргазбанку на 2011 р.? Чи ухвалено стратегічний план розвитку установи?
Так, звичайно, ми розробили стратегічний план розвитку банку, який представлений для затвердження наглядовою радою. План передбачає підвищення прибутковості і приріст нових якісних активів. Менеджментом банку розроблено заходи щодо поліпшення показників розвитку установи до рівня вище за середньогалузеві.
У 2011 р. будемо продовжувати роботу з проблемними активами.
Банк має намір розвиватися як універсальний банк, активно розширювати співпрацю з підприємствами малого і середнього бізнесу. Для них вже розроблено низку нових банківських продуктів, впроваджені тарифні програми, які максимально відповідають вимогам цього сегмента.
Як співпрацює Укргазбанк з Кабміном і новим керівництвом Нацбанку?
З керівництвом Кабінету міністрів і Національного банку хороші ділові відносини. Співпраця триває як у вирішенні проблемних питань, так і у виробленні стратегії майбутнього розвитку банку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас