У Лондоні починаються слухання про екстрадицію до Швеції Дж.Ассанджа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Лондоні починаються слухання про екстрадицію до Швеції Дж.Ассанджа

Кримінал
268
У Лондоні сьогодні починаються слухання у справі про екстрадицію до Швеції засновника WikiLeaks Джуліана Ассандж. Очікуються, що вони пройдуть два дні.
Ассанджа звинувачують у згвалтуванні і сексуальних домаганнях, які той нібито вчинив стосовно двох жінок у Швеції. Сам Ассандж заперечує причетність до діянь, в яких його звинувачують. Адвокат журналіста вважає, що нападки на Ассанджа пов'язані з діяльністю його сайту, який продовжує публікацію закритого листування американських дипломатів.
Нагадаємо, що 39-річний австралійський журналіст Ассанж, ідеолог прозорості урядів, створив WikiLeaks в 2006 р. Інтернет-проект став широко відомий завдяки публікації матеріалів про війну в Афганістані та Іраку, в результаті чого громадськість дізналася деякі подробиці цих кампаній, що дискредитують офіційний Вашингтон. У матеріалах йшлося про невиправдані жертви серед мирного населення, тортури, що застосовуються до затриманих за підозрою в тероризмі і про невдалий час низки операцій.
Відзначимо, WikiLeaks днями був номінований на Нобелівську премію миру. Член парламенту Норвегії Снорре Вален, який висунув кандидатуру WikiLeaks, підкреслив заслуги цього проекту в боротьбі за свободу слова та доступність інформації. Як відзначається, зазвичай номінації на Нобелівську премію миру тримаються в секреті, але конкретних правил на цей рахунок не існує. Ім'я лауреата Нобелівської премії миру за 2011 р. буде оголошено на початку жовтня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас