"Ъ": Загальне схвалення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Загальне схвалення

Фондовий ринок
1002
У п'ятницю власник Group DF Дмитро Фірташ на засіданні Федерації роботодавців України в Харкові оголосив про покупку великого виробника мінеральних добрив - "Сєверодонецького об'єднання "Азот"". Фірташ додав, що з витраченої на покупку підприємства суми 70% склали його власні кошти, а 30% - залучені у не названих ним банків. Суму угоди він не назвав. У п'ятницю отримати коментар у прес-службі "Азоту" не вдалося - її телефон не відповідав.
Угода полягала в купівлі структурами Group DF дочірньої компанії IBE Trade Corp .- Worldwide Chemical Llc, яка в свою чергу володіє 100% акцій "Азоту", уточнило джерело, знайоме з умовами угоди. За його словами, хід переговорів був вкрай важким. За даними учасників ринку, власниками IBE Trade є підприємці Алекс Ровт і Микола Ольшанський, а також народний депутат Партії регіонів Олексій Кунченко, кожен з яких міг заблокувати угоду. Ровт і Ольшанський, за словами джерела, погодилися на пропозицію Дмитра Фірташа ще в 2010 році, але Кунченко, якого не влаштовувала запропонована бізнесменом ціна, - лише на початку 2011 року. Сума угоди склала $400 млн, тоді коли ринкова ціна підприємства, за даними аналітика ІК Dragon Capital Тамари Левченко, досягала $500-550 млн.
ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" - четвертий за обсягами виробник азотних мінеральних добрив в Україні. Воно було створене в 2004 році Фондом держмайна і Worldwide Chemical. Фонд вніс в ЗАТ основні активи сєверодонецького держпідприємства з виробництва азотних міндобрив в обмін на 40% акцій, а інвестор зобов'язався заплатити $120 млн за 60% паперів. У листопаді минулого року Фонд держмайна продав решту 40% акцій "Азоту" Worldwide Chemical Llc за 276,5 млн грн (на той момент близько $35 млн). Назвати угоду вдалою для держави складно - ціна продажу його частки виявилася на 34,4% нижче за номінальну вартість держпакету і втричі менше, ніж оцінювали галузеві аналітики.
Сєверодонецький "Азот" - черговий актив Фірташа в галузі. Він контролює міжнародну групу хімічних компаній Ostchem Group, до складу якої на кінець 2010 року входили чотири виробники міндобрив азотної групи - "Рівнеазот", "Стирол", "Таджиказот" та естонська Nitrofert. За даними Держагентства з інвестицій та управління національними проектами (раніше - Мінпромполітики), після покупки cєверодонецкого "Азоту" частка підприємств Дмитра Фірташа на ринку аміаку складе 52%, аміачної селітри - 74%. "Це монопольна частка, і Антимонопольний комітет не повинен був давати згоду на угоду", - говорить партнер юридичної фірми "Правові партнери" Андрій Доманський.
Незважаючи на це, Дмитро Фірташ в п'ятницю заявив, що має намір брати участь у приватизації Одеського припортового заводу і веде переговори про придбання черкаського "Азоту". Якщо їх купівля відбудеться, на частку активів бізнесмена на ринку аміаку буде припадати 90%, аміачної селітри - 100%.
Очікувати, що Антимонопольний комітет змусить пана Фірташа продати частину потужностей, можна лише у випадку зміни влади в країні, вважає член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський. До того часу хімічні активи пана Фірташа можуть бути продані новому власнику - структурам, афілійованим з російським "Газпромом", вважає аналітик ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн: "Без стабільних поставок дешевого російського газу підприємства не зможуть стабільно працювати. Забезпечити їх може лише прямий контракт з "Газпромом"".
Як повідомило високопоставлене джерело в "Газпромі", пан Фірташ зараз веде такі переговори. Крім того, за словами співрозмовника, частину коштів для купівлі активів він залучив у Газпромбанку. "Таким чином, в "Газпрому" є прямий механізм впливу на активи Дмитра Фірташа й можливість у майбутньому поставити питання руба і викупити ці активи, отримавши контроль над українською хімічної галуззю", - говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас