"Ъ": Курс Євро-2012 стабілізувався — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Курс Євро-2012 стабілізувався

Казна та Політика
755
Президент UEFA Мішель Платіні в суботу розвіяв побоювання України втратити Євро-2012. В інтерв'ю французькому виданню L `Equipe голова Союзу європейських футбольних асоціацій підкреслив, що в UEFA задоволені останніми позитивними тенденціями в українському футболі і не стануть позбавляти нашу країну права на проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року.
"Можу сказати з повною упевненістю: санкцій відносно збірної цієї країни ми чинити не будемо", - сказав Платіні L `Equipe ще до оголошення офіційної позиції UEFA. Остаточне рішення, яке, скоріше за все, не буде відрізнятися від думки глави організації, UEFA оприлюднить сьогодні. У понеділок має офіційно підтвердити позицію своєї конфедерації (UEFA) і Міжнародна федерація футбольних асоціацій (FIFA). Нагадаємо, в кінці січня ФФУ отримала попередження про можливе припинення членства відразу в двох великих футбольних організаціях - FIFA і UEFA.
Такі санкції спричинили б автоматичну дискваліфікацію українських клубів і збірних, які виступають в міжнародних змаганнях. Крім того, 28 січня на засіданні виконавчого комітету UEFA його члени одноголосно ухвалили: у разі дискваліфікації збірної України проведення в нашій країні (спільно з Польщею) чемпіонату Європи-2012 "стало б недоцільним".
Вдатися до погроз на FIFA і UEFA зважилися після спроб противників політики нинішнього керівництва ФФУ достроково змістити із займаної посади президента організації Григорія Суркіса. Питання про недовіру Суркісу було висунуто на конгресі української Федерації 15 грудня 2010 року, де були присутні незалежні спостерігачі FIFA і UEFA, але через недотримання норм статуту ФФУ він не був розглянутий. Прихильники відставки Суркіса вирішили добитися поставленої мети на позачерговому конгресі ФФУ, за проведення якого на своїх засіданнях проголосували 38 з 49 колективних членів федерації.
Втім, в міжнародних футбольних організаціях угледіли в цих діях спробу вплинути на роботу ФФУ з боку третіх осіб, у тому числі органів влади, і зажадали від української федерації до 4 лютого надати докази того, що нинішнє керівництво федерації залишиться на своїх посадах до наступних виборів, які мають відбутися на звітно-виборному конгресі ФФУ в кінці 2012 року.
Як повідомило в неділю інформаційне агентство AFP, FIFA і UEFA вже отримали необхідні гарантії української сторони. Перший віце-президент ФФУ Сергій Стороженко, який на грудневому конгресі ФФУ підняв питання про недовіру нинішньому президентові організації Григорію Суркісу, вчора підтвердив, що відповідні документи були направлені і в міжнародні організації, і в українську федерацію. "Не переживайте, ми зробили це двічі - 2 і 4 лютого. У мене на руках є довіреності від 38 колективних членів ФФУ, в яких вони відмовляються від своїх претензій", - підкреслив Стороженко.
Протоколи від залишилися 11 колективних членів організації, не наполягали на відставці Григорія Суркіса, були зібрані і відправлені в FIFA і UEFA раніше. За словами деяких супротивників нинішнього керівництва ФФУ, при ухвалі цього рішення ніякого тиску з боку вони не відчували. При цьому протягом минулого тижня стурбованість щодо ситуації, в українському футболі ситуації висловлювали практично всі перші особи держави. Так, президент Віктор Янукович під час візиту до Польщі зазначив, що було б особливо прикро втратити Євро-2012, виконавши величезну роботу з організації чемпіонату. "Я звертався до цих 38 організацій (38 опозиційних колективних членів ФФУ), сказав, що втрата чемпіонату буде цілком на їх совісті", - підкреслив президент минулого четверга. Віктор Янукович також запевнив, що "його почули".
Зберігши право провести спільно з Польщею фінальний турнір чемпіонату Європи-2012, Україна уникла безпрецедентних фінансових втрат. Всього на організацію турніру, згідно з Державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні чемпіонату Європи 2012 року з футболу, заплановано виділити 140 млрд грн. Частину цих коштів передбачається повернути шляхом залучення вболівальників і туристів, а також продажу квитків на футбольні матчі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас