До 2050 р. розвинені країни будуть на других ролях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До 2050 р. розвинені країни будуть на других ролях

Казна та Політика
1030
Компанія PricewaterhouseCoopers представила дослідження "Світ у 2050 році", згідно з яким найбільші країни, що розвиваються, завдяки високим темпам зростання ВВП, повинні стати новими економічними центрами світу. В даний час економіка сімки найбільших країн, що розвиваються (E7 - Китай, Індія, Бразилія, Росія, Мексика, Індонезія і Туреччина) становить лише 36% від обсягу економіки великої сімки розвинених країн (США, Японія, Німеччина, Великобританія, Франція, Італія і Канада). Однак ця ситуація зміниться вже в найближче десятиліття.
Фахівці PwC прогнозують, що за сумарним обсягом ВВП на основі паритету купівельної спроможності (ПКС) країни E7 обійдуть G7 вже до 2017 р. Розрахунок ВВП на основі паритету купівельної спроможності дозволяє зробити поправку на те, що рівень цін у країнах, що розвиваються значно нижчий, ніж у розвинених. Якщо розраховувати ВВП за ринковими обмінними курсами (РОК), то країни E7 обженуть G7 приблизно в 2032 р. Згідно з прогнозом PwC, до 2050 р. економіки країн, що розвиваються E7 будуть на 64% більше обсягів розвинених економік G7.
При збереженні нинішніх тенденцій економічного розвитку до 2050 р. до п'ятірки провідних економічних держав світу увійдуть: Китай, Індія, США, Бразилія та Японія. У першу десятку також потраплять Росія, Мексика, Індонезія, Німеччина і Великобританія. У другій двадцятці опиняться: Франція, Туреччина, Нігерія, В'єтнам, Італія, Канада, Південна Корея, Іспанія, Саудівська Аравія і Аргентина. Таким чином, PricewaterhouseCoopers прогнозує, що нинішню "Велику двадцятку" можуть покинути Південна Африка і Аргентина, а у В'єтнаму та Нігерії, навпаки, є потенціал увійти до клубу провідних економічних держав світу.
Китай обійде США і стане найбільшою економікою світу в 2018 р. при розрахунку ВВП на основі ПКС або ж в 2032 р. при розрахунку ВВП за РОК. При цьому Індія покаже найістотніше зростання частки в світовому ВВП. Якщо в 2009 р. частка економіки Індії у світовому ВВП, що визначається за РОК, становила лише 2%, то до 2050 р. її частка може збільшитися до 13%. За обсягом ВВП при розрахунку на основі РОК до 2030 р. Індія може перегнати Японію, а до 2050 р. вона майже наздожене США. Росія може до 2014 р. обігнати Німеччину за обсягом ВВП при розрахунку на основі ПКС і ввійти в першу п'ятірку найбільших економік світу. Проте вже в 2037 р. Бразилія витіснить з п'ятого місця Росію, економічний розвиток якої сповільниться через демографічну проблему старіння населення країни.
Потужний економічний підйом продовжиться в Індонезії - країні з найбільш численним мусульманським населенням. До 2050 р. Індонезія може піднятися з 16-го місця за розміром ВВП, яке вона займала у 2009 р., на 8-е, обігнавши протягом 40 років не тільки Італію, але і Францію, Великобританію і Німеччину. Бразилія обжене Британію за обсягом ВВП (ПКС) в 2013 р., а за обсягом ВВП (РОК) - в 2023 р. Мексика обійде Францію за обсягом ВВП (ПКС) в 2028 р., а за обсягом ВВП (РОК) - у 2046 р. Туреччина обжене Канаду за обсягом ВВП (ПКС) в 2020 р., а за обсягом ВВП (РОК) - в 2035 р.
Провідні держави Європи здадуть свої нинішні позиції у світовій економіці. Серед країн Європи найвище місце в списку найбільших економік світу займе Німеччина, яка опиниться тільки на 9-му рядку за ВВП на основі ПКС. Великобританія ледь утримається в десятці найбільших економік світу, посівши 9-е місце з ВВП, що визначається на основі РОК, або 10-е місце при взятті за основу ВВП, розрахованому за ПКС. У списку найбільших економік світу з ППС Франція опиниться на 11-му місці, Італія - на 15-му, а Іспанія - тільки на 18-му.
"Процес приходу на зміну старому світовому порядку нового протягом наступних чотирьох десятиліть неминучий", - йдеться в дослідженні PwC. Експерти компанії зізнаються, що заявлені ними дати приблизні. "У цілому така модель розвитку є цілком обґрунтованою за умови відсутності політичних або екологічних потрясінь, які постійно зрушують світ з поточної траєкторії економічного розвитку", - обумовлюють фахівці PwC ймовірність представленого сценарію.
Глава відділу макроекономіки в PwC Джон Хоксворт вважає, що той факт, що до 2050 р. Китай і Індія - країни з найвищою чисельністю населення - знову займуть лідируючі позиції, є поверненням до історичної норми. Ці країни Азії вже були найбільшими економіками світу до промислової революції кінця XVIII і XIX ст., яка призвела до переміщення центрів економічної потужності в Західну Європу і США. За словами експерта, це було тимчасове усунення, і економічна міць зараз повертається до найбільш населених країн світу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас