Рекорд Deutsche Bank як лебедина пісня Аккермана — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рекорд Deutsche Bank як лебедина пісня Аккермана

Казна та Політика
526
"2010 рік був для Deutsche Bank роком змін та інвестицій у майбутнє", - заявив глава концерну Йозеф Акерманн, представляючи у Франкфурті-на-Майні підсумки минулого року та плани на рік поточний. Чистий прибуток минулого року склав 2,3 млрд євро, що на 53% менше, ніж роком раніше. Найбільший банк Німеччини пояснює це витратами, пов'язаними з поглинанням Postbank і приватної керівної компанії Sal.Oppenheim Group восени минулого року. Свою роль зіграли і витрати на реструктуризацію інвестиційного спрямування. "Підсумки 2010 показують, що ми можемо добре заробляти, причому з меншими ризиками", - сказав Акерманн. - Зараз ми набагато сильніші, ніж до фінансової кризи".
"2010 рік був роком посіву, 2011-й має стати роком збору врожаю", - кажучи про плани, голова ради директорів підтвердив, що Deutsche Bank має намір подвоїти операційний прибуток, довівши його до 10 млрд євро. Такою, за словами шефа концерну, повинна стати "нова норма". "У 2012 і 2013 році в нас будуть ще більш амбітні плани", - запевнив банкір, відзначивши при цьому, що темпи розвитку світової економіки сповільняться, склавши цього року приблизно 4%.
Левова частка бажаного прибутку Deutsche Bank припадає на інвестиційний підрозділ - від нього чекають 6,4 млрд євро. Проте надалі розстановка сил має стати дещо іншою. Роль інвестиційного спрямування в наступні роки становитиме близько 50%. "У приватному банківському обслуговуванні ми маємо намір написати ту ж історію успіху, що і в інвестиційному банкінгу в останні 10 років", - заявив Йозеф Акерман. Разом з Postbank, інтегрованому в кінці минулого року, у Deutsche Bank налічується вже 24 мільйони клієнтів. Можна припустити, що вагомою буде роль і "Дойче банк Росія", який цього року, до речі, відзначає своє 130-річчя.
Наприклад, на ринку злиттів і поглинань та акціонерного капіталу Дойче банк посідає перше місце впродовж останніх чотирьох років. "Ми здивовані стійкості банку з точки зору прибутковості", - коментують аналітики з Goldman Sachs, відзначаючи, що американські конкуренти на зразок Morgan Stanley зазнали помітних втрат на ринку позикових капіталів, викликані невпевненістю інвесторів на тлі кризи євро. Однак експерти сумніваються в тому, що Deutsche Bank виявиться під силу 10-мільярдна позначка.
"Сума велика, але досяжна", - заявив аналітик Георг Тіленіус в інтерв'ю телеканалу №24. "Честолюбна мета, - визнає і журнал Focus Money. - Шеф Deutsche Bank Йозеф Акерманн зуміє її досягти завдяки розумним операціях своїх інвестиційних банкірів і практично військової дисципліни. Всім доведеться визнати, наскільки радикально Акерманн змінив банк: геть від інституту, який однобічно сконцентрувався на Німеччини, який заробляє менше загального рівня і існує в умовах постійної загрози поглинання; вперед - у число трьох найсильніших фінансових концернів світу".
"Іноді я б із задоволенням побув Йозефом Акерманном, - уїдливо помічає колумніст Financial Times Deutschland, - але не через гроші. Через те, що йому і Deutsche Bank, як і багатьом іншим завжди прощають "разові ефекти". Ринкова логіка така: те, що трапляється один раз, проблемою не вважається і моментально забувається. Ціною звільнень, реструктуризації та проектів, які погано завершились".
На карту поставлено багато чого - варто пам'ятати, що невдача цього інституту здатна викликати шок по всьому світу. Японські аналітики, назвавши Deutsche Bank "найбільш системно релевантним банком світу", відзначають, що його банкрутство здатне завдати фінансовому світу найбільшої шкоди (кількість його співробітників, збільшившись минулого року на 32%, перевищує вже сто тисяч чоловік). На другому і третьому місцях цього рейтингу - американські Goldman Sachs і JPMorgan Chase.
Між тим, Йозеф Акерманн з ім'ям якого пов'язують успіхи, планує залишити свою посаду не пізніше 2013 року. В якості найбільш вірогідного наступника називають керівника інвестиційного спрямування Аншу Джаін, фігуру не беззаперечну як для його колег, так і для незалежних спостерігачів. "Його супротивники у франкфуртській штаб-квартирі і берлінській політиці бояться, що з Джаін Deutsche Bank буде ще меншою мірою німецьким, і вказують на недостатні знання цього ринку", - пише у четвер Die Zeit.
"Прощальний подарунок", - так розцінили заяву Акермана аналітики інформаційного телеканалу №24, нагадуючи про його намір покинути свій пост. Курс акцій Deutsche Bank на франкфуртській біржі злетів у четвер стрімко, з числа аутсайдерів перемістившись на першу позицію (45,55 євро за акцію, +2,5 %).
Претензія на світове лідерство в банківській сфері набула і цілком речові обриси. Співробітники штаб-квартири Deutsche Bank у Франкфурті-на-Майні повертаються у свої висотки в Сіті, які пережили радикальний ремонт. Вежі-близнюки, що носять тепер звання "Greentowers" - це, згідно з офіційним позначенням, "одні з найбільш екологічних хмарочосів світу". Співробітники, правда, скаржаться, що погано працюють туалети. Вони занадто сучасні.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас