Ъ: Кредити пішли з дому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Кредити пішли з дому

Кредит&Депозит
3603
Падіння ринку житла припинилося. Як у 2009-му, так і в 2010 році українці здійснили операції з 225 тис. квартир, при цьому в кредит було продано менше 2% житла. Незважаючи на наявність відкладеного попиту і появу на іпотечному ринку нових гравців, банкіри не готові відновити активну видачу кредитів на купівлю нерухомості.
Українці навчилися вирішувати свої житлові проблеми без допомоги банків - минулого року іпотека склала менше 2% від усіх угод з житловою нерухомістю, повідомили вчора в Міністерстві юстиції. При цьому падіння ринку житла припинилося: у 2010 році укладено 245,1 тис. договорів купівлі-продажу, що всього на 1,5 тис. менше, ніж у 2009 році. Квартир і житлових будинків продано 224,9 тис. (на 100 шт. менше). У цілому за попередні два роки ринок житла впав на 42%.
У прес-службі міністерства уточнили, що протягом року було укладено 25,1 тис. договорів застави транспортних засобів та 987 - товарів. Решту договорів, в тому числі іпотеки, підписано 4,3 тис. (скорочення в 4,5 рази з рівня 19,3 тис.). "Можливо, зменшення кількості виданих кредитів відбулося через те, що багато клієнтів в 2009 році реструктуризували позики і уклали повторні договори", - вважає фінансовий директор компанії "Простобанк Консалтинг" Олександр Сєдих.
Банкіри відзначають відкладений попит на позики. "Ми вже почали бачити деяке зниження ставок за кредитами і повернення довіри до банківської системи, тому в цьому році можна чекати невеликого зростання кредитування на ринку первинної та вторинної нерухомості. Є попит на вторинну нерухомість, існує відкладений і прихований попит, оскільки багато людей продовжують жити в обмежених умовах тільки через те, що не знають, як їх можна поліпшити", - говорить директор головного управління роздрібного бізнесу Правекс-банку Тарас Кириченко.
За даними "Простобанк Консалтинг", середня ставка на купівлю житла зараз становить 20,23% річних у гривні. Ця ціна навряд чи зможе стимулювати кредитування, тому плани банків з нарощення кредитного портфеля менш амбітні, ніж у 2005-2007 роках. "Ми відновили іпотечне кредитування з грудня минулого року, однак на стрімке зростання портфеля в 2011 році не розраховуємо - іпотека все ще залишається дуже дорогим продуктом, а вимоги до позичальників досить високі. Вони стосуються підтверджених доходів, позитивної кредитної історії, - говорить начальник відділу кредитних продуктів ОТП Банку Світлана Спіцина. - Наші позичальники - менеджери середньої та вищої ланки, які працюють у великих і середніх компаніях, у віці від 30 до 45 років з річним доходом від 150 тис. грн. Головний акцент змістився з обсягу на прибутковість і якість - це пріоритет для нас".
У зв'язку з посиленням конкуренції банкіри очікують зниження ставок. "Якщо вартість депозитів зменшиться, банк поступово знизить фіксовані і плаваючі відсоткові ставки. Що стосується плаваючих ставок, то вони будуть на рівні 14-16%, фіксовані - 16-18%", - прогнозує заступник голови правління Ерсте Банку Світлана Черкай.
Число банків, зацікавлених у тому, щоб зайняти частку іпотечного ринку, буде тільки зростати. "На початку минулого року кредити на купівлю вторинного житла видавали всього 6 банків з 50 найбільших, в кінці року їх кількість збільшилася до 24. Купівлю житла на первинному ринку кредитували 5 банків, а зараз - 16. Для прикладу - на початку 2008 року кредити на вторинне житло видавали 34 банки. Цього року їх число наблизиться до 30-35, а на первинному ринку - до 20-25", - прогнозує Олександр Сєдих.
Проте повернення до показників 2008 року не очікується. "Основний фактор, що стримує кредитування, - відсутність довгострокової гривневої ліквідності і ринку застав, а саме - складність адекватної ринкової оцінки заставного майна", - відзначає Світлана Черкай
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас