Експерт: В Україні фундаментальні дослідження щодо запасів сланцевого газу не проводилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: В Україні фундаментальні дослідження щодо запасів сланцевого газу не проводилися

Енергетика
287
Незалежний експерт з енергетики Володимир Саприкін вважає, що в Україні фундаментальних досліджень щодо запасів сланцевого газу не проводилося. Таку думку він висловив в ефірі телеканалу ТВі.
"Можна говорити про кілька трильйонів кубічних метрів - це прогнозні запаси, непідтверджені... І взагалі, видобуток цього газу в Європі не проводиться. Зараз, наприклад, Польща надала ліцензії приблизно на 12% власної території, будуть проводитися масштабні дослідження, і який буде результат - покаже час", - вважає Саприкін.
"Собівартість видобутку сланцевого газу становить 100-150 дол за 1 тис. куб м. Це в Сполучених Штатах, де ведеться промисловий видобуток цього газу. У Росії собівартість видобутку природного газу становить 20 дол., а в України - 25 дол. Тобто, питання фінансової доцільності розробки кожного родовища - відкрите"- повідомив експерт.
Він вважає, що видобуток сланцевого газу в найближчі роки не дозволить Україні суттєво зменшити імпорт палива з Росії.
"Потрібні мільярди доларів і не один рік, щоб Україна могла заміщати російський природний газ сланцевим газом власного видобутку", - підсумував Саприкін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас