Експерти називають причиною зростання продуктових цін спекулятивний ажіотаж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти називають причиною зростання продуктових цін спекулятивний ажіотаж

Казна та Політика
269
Головною проблемою зростання цін на продукти харчування в усьому світі експерти вважають, перш за все, штучний ажіотаж, який підіймають спекулянти на ринку сільськогосподарської продукції. Як повідомляє ІА "Регіональні новини", найбільше спекулятивні схеми яскраво виражені в ситуації з гречкою. Адже таких неймовірних ціна на цей вид круп ще не було. Експерти вважають, що попит на цей продукт створювався навмисно.
Через це в 2010 році в Україні ціна на гречку зросла на 46,5% (з 4,93 до 12,15 гривні за кілограм), а на рис, на який не створювався штучний ажіотаж, ціна впала на 6,5% (з 9,23 до 8,63 гривні за кілограм). На кількох прилавках "Лук'янівського" ринку за кілограм гречки просять вже нечувані 25 гривень, хоча журналісту газети "Блік" вдалося розшукати на прилавку супермаркету гречку по 14,39 гривні, що говорить про однозначний штучний ажіотаж.
Схема спекулятивних дій досить проста. Фірма закуповує на переробному підприємстві крупу по 7 гривень за кілограм. У цей ланцюжок вливаються ще кілька посередників, кожен з яких диктує свою надбавку. В результаті цієї схеми магазинам доводиться закуповувати крупу вже по 14 гривень за кіло, при цьому вони роблять ще й свою націнку.
"Зараз опт коштує 10-12 тисяч гривень за тонну необробленого продукту. Додайте 20% на фасування та інше, і отримаєте 14-15 гривень за кіло в роздробі. Думаю, ціна вище за 20 гривень довго не протримається, люди просто замінять гречку рисом. За мою думку, у найближчі місяці продавці зійдуться на ціні в 20 гривень за кілограм", - переконаний аналітик Міжнародного Центру політичних досліджень Олександр Жолудь.
Але спекулянти опрацьовують свої махінації з цінами не тільки в торгових мережах, але й переходять на соціальні ярмарки, тим самим позбавляючи звичайних людей можливості купити недорогу продукцію. Наприклад, так було на столичному ярмарку. Місцева влада обіцяла запросити товаровиробників з регіонів.
Але, як переконалися журналісти газети "Вечірній Київ", торгували в основному столичні перекупники. Ситуація на місцях звелася до того, що місцева влада браво рапортує нагору, що на ярмарках торгують виробники, але насправді місцеві управління торгівлі допускають до "рибного місця" тільки спекулянтів, яким для збагачення на продуктах харчування вже стало мало супермаркетів і великих торгових мереж.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас