Березовий фреш — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Березовий фреш

Казна та Політика
1826
Минулого вівторка відбулося перше засідання оновленого правління Нацбанку. Примітно, що першим виступав не новоспечений голова НБУ Сергій Арбузов, який, мабуть, ще не готовий розмірковувати на тему монетарної політики, а директор генерального економічного департаменту Ігор Шумило, один з небагатьох грамотних макроекономістів, "уцілілих" після кадрової зачистки на Інститутській, 9.
Проводячи презентацію під назвою "Оцінка макроекономічної ситуації і перспективи розвитку на 2011 р." (розміщена на веб-сайті НБУ), Шумило визнав, що регулятор все ще не поставив цілі на середньострокову перспективу. Більше того, чиновник підкреслив, що фінансова та операційна незалежність Нацбанку перебуває під загрозою.
А саме, існують ризики "залучення НБУ в бюджетний цикл", а також "використання заполітизованих урядових макроекономічних прогнозів під час розробки грошово-кредитної політики".
З такими побоюваннями складно не погодитися. БІЗНЕС нещодавно писав, що прем'єр-міністр Микола Азаров під час представлення колективу НБУ нового керівника висловив три побажання до роботи монетарного відомства: низький рівень інфляції, дешеві кредити для економіки і стабільний курс гривні.
Крім того, в Держбюджеті-2010 заплановано, що Нацбанк повинен перерахувати в казну не менше 9,7 млрд грн. Минулого тижня після тривалої паузи Мінфін відновив успішні розміщення ОВДП, продавши держоблігації на 1,9 млрд грн.
Всього ж у поточному році уряд має намір розмістити ОВДП на 48,6 млрд грн., і це без врахування випуску облігацій для фінансування програм капіталізації НАК "Нафтогаз України", докапіталізації націоналізованих банків і фінансування Аграрного фонду (ще 5 млрд грн).
Швидше за все, значну частину емісії облігацій у кінцевому рахунку доведеться викуповувати Нацбанку. У першому півріччі 2010 р. регулятор викупив ОВДП майже на 20 млрд грн. У своїй презентації Ігор Шумило констатував, що з 1998 р. купівельна спроможність 1 гривні знизилася до 18,7 коп., тобто за цей період національна валюта втратила 81% своєї вартості.
Примітно, що НБУ має на меті домогтися зниження рівня інфляції до 5% в 2013 р. Нагадаємо: Держкомстат відзвітував, що за підсумками 2010 р. інфляція склала 9,1% (БІЗНЕС в грудні оцінив її в 10-11%), а у Держбюджеті-2011 закладено прогноз зростання цін у розмірі 8,9%.
Сам же Сергій Арбузов спробував пролити світло на перспективи націоналізованих банків, однак не повідомив нічого нового, обмежившись дивним набором слів: "Дуже важливе питання - це доля банків, в яких взяла участь держава. Це питання хвилює всіх. Нацбанк спільно з урядом працює над цим питанням вже довгий час. Хочу сказати, що найближчим часом, сподіваюся, ми зробимо спільну заяву з цього питання. Одне можу сказати: всі дії уряду і Нацбанку спрямовані на підтримку вкладників та захист їхніх інтересів".
Крім того, на засіданні правління обговорювалися результати роботи банківського сектора. У 2010 р. він задекларував збитки у розмірі 13 млрд грн. При цьому тільки за грудень втрати банків перевищили 3,5 млрд грн., Тоді як у листопаді вперше був зафіксований позитивний результат роботи.
Як і в 2009 р., втрати фінустанов були зумовлені формуванням резервів під проблемні кредити. На них припадає 46,2 млрд грн., Або 31% сукупних витрат вітчизняних банків. Відзначимо, що в 2009 р. втрати банків склали 38 млрд грн
Дмитро Гриньків
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас