НББ: Білорусі загрожує зрив показників-2011-2015, якщо вона не вийде на профіцит зовнішньої торгівлі до 2014 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НББ: Білорусі загрожує зрив показників-2011-2015, якщо вона не вийде на профіцит зовнішньої торгівлі до 2014 року

Казна та Політика
222
Якщо Білорусь не вийде на позитивне сальдо зовнішньої торгівлі до 2014 року, то всі показники на 2011-2015 роки в цілому можуть опинитися під загрозою зриву. Про це заявив голова правління Національного банку республіки Петро Прокопович на розширеному засіданні ради міністрів.
"Хотів звернути увагу на те, що є для нас ключовим і найголовнішим на цю п'ятирічку: якщо ми не вирішимо позитивне сальдо зовнішньої торгівлі до 2014 року, то всі наші плани і пржекти, в тому числі щодо підвищення життєвого рівня населення, можуть опинитися під загрозою зриву. Я не кажу вже про економічну та фінансову безпеки і всьому іншому", - сказав Прокопович, додавши, що саме цей показник сьогодні має бути головним для всіх.
"Всі останні роки у нас відзначається парадокс: чим більше експорт - тим більше негативне сальдо", - констатував глава Нацбанку.
"Ми самі собі створюємо яму для майбутньої деградації. Тому вже цього року, починаючи з першого місяця, має бути жорстко записано кожному, хто займається експортом: приріст експорту не менше ніж на 10% має випереджати приріст імпорту. Якщо цього не буде - треба негайно розглядати підприємство, галузь і вживати жорстких заходів. Це ж нікуди не годиться, що ми нарощуємо наш експорт за рахунок нарощування імпорту", - підкреслив Прокопович.
"Крім того, якщо ми не вийдемо цього року на заплановане сальдо зовнішньої торгівлі, то треба мати на увазі, що буде проблематично виконання більш жорстких показників найближчих двох років з виходом на нульове сальдо в 2014 році", - додав він.
При цьому Прокопович відзначив, що для Білорусіі зараз складаються ідеальні можливості. "Такої ситуації, як сьогодні, для нашої економіки ніколи не було. Тому що у світі сьогодні достатньо незатребуваних ресурсів, і ми можемо ці ресурси максимально брати. Сьогодні у нас немає питань щодо закупівлі обладнання. Під будь-яке обладнання є кредитні лінії і пільгові умови. Питання тільки в нас, в ефективних проектах", - підкреслив він.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас