Керівник місії МВФ: Україна робить успіхи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Керівник місії МВФ: Україна робить успіхи

Казна та Політика
1317
Керівник місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) Танос Арванітіс відзначив успіх України у виконанні показників, передбачених програмою stand-by.
Про це стало відомо під час зустрічі керівництва Національного банку України (НБУ) з представниками МВФ, яка розпочала свою роботу в Україні, на чолі з Арванітісом, повідомляє прес-служба НБУ.
Завдання фахівців місії МВФ під час візиту в Україну полягатиме в оцінці виконання Україною параметрів спільної програми та проведенні консультацій за ст. IV статуту МВФ, метою яких є обговорення нагальних проблем та викликів, які стоять перед фінансовими системами всіх без винятку країн-членів МВФ.
Голова НБУ Сергій Арбузов проінформував представників МВФ про виконання Національним банком України параметрів програми stand-by, підкресливши виконання НБУ усіх критеріїв, які входять до його компетенції. Крім того, Арбузов відзначив успіхи в досягненні низьких показників рівня інфляції, практичну відсутність її монетарної складової, що належить до сфери впливу НБУ, та висловив задоволення ознаками стабілізації банківського сектору України.
В свою чергу, Арванітіс, підтверджуючи слова Арбузова, відзначив успіх України у виконанні більшості показників, передбачених програмою. Завдяки спільним зусиллям НБУ та уряду України вдалося вперше за багато років досягти показника інфляції на рівні менше 10%.
Крім того, МВФ погоджується з оцінками української сторони щодо відновлення стабільності економіки, що відображається, серед іншого, у зростанні вкладів населення в банках, а також поступовому відновленні кредитування.
Під час зустрічі сторони обговорили повний спектр питань, передбачених програмою, а також можливі ризики її невиконання, водночас Арбузов відзначив спільний з МВФ погляд на економічну ситуацію в Україні.
Окрему увагу було приділено необхідності введення в дію законопроектів, які значно підвищать рівень прозорості банківської системи, сприятимуть її зміцненню, а також поліпшать інвестиційний клімат у цій сфері. Незабаром відбудуться зустрічі експертів НБУ та інших установ України з представниками місії МВФ, під час яких буде детально обговорено зазначені питання.
Нагадаємо, місія МВФ сьогодні приїхала до України для зустрічей з владою і проведення переговорів щодо другого перегляду програми співпраці України і МВФ. Візит триватиме до 11 лютого.
Відзначимо, 22 грудня 2010 р. МВФ у Вашингтоні розглянув питання про перший перегляд кредитної програми stand-by для України і надання другого траншу кредиту. Зокрема, рада директорів ухвалила рішення виділити Україні другий транш кредиту в обсязі 1 млрд SDR, що складає близько 1,5 млрд дол.
З часу отримання першого траншу кредиту в 15,15 млрд дол. МВФ в серпні 2010 р. український уряд підвищив ціни на газ, а також скасував мораторій на застосування пені на заборгованість з послуг житлово-комунального сектору. У Кабінеті міністрів України узгодили питання пенсійної реформи. Таких кроків вимагали в МВФ.
16 листопада 2010 р. керівник місії МВФ в Україні Арванітіс заявив, що місія МВФ погодила на рівні експертів питання про перший перегляд програми з Україною в рамках угоди stand-by.
Як повідомлялося, 14 листопада 2010 р. прем'єр України Микола Азаров провів зустріч з представниками місії Європейського департаменту МВФ для узгодження тексту меморандуму про економічну і фінансову політику уряду України, в рамках чергового перегляду програми співпраці України і МВФ.
Програма stand-by була затверджена 29 липня 2010 р. 15,8 млрд дол. були виділені на підтримку програми уряду, яка передбачає економічне врегулювання і реформи. Кредит більш ніж у сім разів перевищує квоту Україні, що розраховується на основі внесків країни до бюджету фонду. Україна вже отримала перший транш нового кредиту МВФ у розмірі 1,89 млрд дол. Умови кредиту передбачають цілий ряд економічних заходів, в тому числі скорочення дефіциту бюджету до 3,5% ВВП в 2011 р. і до 2,5% - в 2012 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас