Нацбанк Молдавії в 2011 році має намір посилити грошову політику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Молдавії в 2011 році має намір посилити грошову політику

Казна та Політика
226
Національний банк Молдови з метою стримування інфляційних очікувань готовий в 2011 році посилити грошову політику шляхом використання наявного пакету інструментів. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.
Зокрема, грошова політика буде посилюватися у тому числі через збільшення мінімально обов'язкових резервів для повернення інфляції у встановлений інтервал, якщо майбутні прогнози виявлять підвищений ризик перевищення меж щодо інфляції на короткостроковий період. Нацбанк Молдови заявив, що збереже адаптаційний характер грошової політики, що відповідає його фундаментальному завданню, і створить адекватні умови для продовження дефляційного процесу в 2011 році і збереження інфляції наприкінці 2012-го в межах стратегії середньострокової грошової політики.
Так, для стримування інфляційних очікувань адміністративна рада Національного банку Молдови 27 січня 2010 ухвалила рішення про збільшення норми обов'язкових резервів від залучених коштів в молдавських леях та іноземній валюті з 8% до 11% від розрахункової бази і збереженні базисної ставки на поточному рівні - 8%. Рішення про збереження поточної базисної ставки, співвіднесені з зростанням мінімального рівня обов'язкових резервів, має на меті вдосконалення механізму трансмісії грошової політики, заохочення заощаджень, зниження відхилення ВВП і ризиків, пов'язаних зі спекулятивним надходженням капіталу, а також створення умов для підвищення фінансової стабільності в контексті поглинання інфляційних тисків і стимулювання міцного економічного зростання.
Нацбанк республіки продовжить керувати зайвою ліквідністю в банківській системі через проведення операцій зі стерилізації з метою оптимізації способів трансмісії грошової політики. У молдавському ЦБ відзначають, що відродження світової економіки і динаміка обмінного курсу як національної валюти, так і валют основних торговельних партнерів Молдови, а також пожвавлення економіки країни, внутрішнього споживання і грошового попиту, поряд зі збільшенням міжнародних цін на нафту, продовольчі товари та природний газ, зумовили в основному наявність інфляційного тиску протягом всього поточного року.
На 2011 рік Нацбанк раніше прогнозував інфляцію в Молдові на рівні 7,5%.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас