ВР продовжила свої повноваження до 2012 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР продовжила свої повноваження до 2012 року

Казна та Політика
1519
Верховна Рада України (ВР) на засіданні 1 лютого внесла зміни до Конституції в частині продовження повноважень парламенту і місцевих рад. Відповідне рішення підтримали 310 народних обранців.
Згідно з прийнятим актом, парламентські вибори повинні будуть проводитися останньої неділі жовтня 2012 року. Вибори Президента України - останньої неділі березня 2015 року. Термін повноважень сільської, селищної, міської, районної, обласної ради, депутати яких обрані на чергових виборах, становить 5 років, а припинення повноважень цих рад веде до припинення повноважень депутатів цієї ради.
Напередодні лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що ВР України на цьому тижні має внести зміни до Конституції в частині продовження повноважень парламенту і місцевих рад.
Відзначимо, 20 грудня 2010 р. член Венеціанської комісії від України Марина Ставнійчук заявила, що Венеціанська комісія наполягає, щоб Конституційний суд України (КСУ) визначився з датою чергових парламентських виборів. "Венеціанська комісія звертає увагу, що виходячи з положень чинної Конституції, парламентські вибори мають відбутися останньої неділі березня 4-го року повноважень парламенту", - нагадала Ставнійчук.
За її словами, разом з тим Венеціанська комісія наполягає, щоб у ситуації, коли на зміну Конституції редакції 2004 р. прийшла Конституція редакції 1996 р., КСУ "як орган, що породив таку невизначеність, (повинен) швидше вирішити це питання" .
Як повідомлялося, з жовтня 2010 р. без розгляду в КСУ перебуває звернення Центральної виборчої комісії (ЦВК) щодо терміну повноважень чинного парламенту.
Нагадаємо, ВР 19 листопада 2010 року попередньо схвалила проект закону (№7265) "Про внесення змін до Конституції України про проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", що передбачає уніфікацію термінів повноважень вищевказаних органів влади - 5 років.
Відзначимо, відповідно до встановленої процедури, для внесення змін до Конституції за наявності позитивного висновку КСУ за них на одній сесії повинні проголосувати не менше 226 народних депутатів, і на наступній сесії - не менше 300. Таким чином, дані зміни можуть набрати чинності не раніше лютого 2011 року.
Раніше, 19 листопада 2010 р., КСУ оприлюднив рішення, що продовження терміну повноважень ВР і місцевих рад не порушує прав і свобод громадян.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас