МВФ побоюється повернення світових дисбалансів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ побоюється повернення світових дисбалансів

Казна та Політика
431
Стан світової економіки почав поліпшуватися, але їй заважають такі проблеми, як високе безробіття і зростання цін, які можуть викликати посилення торговельного протекціонізму і соціальних заворушень, сказав у вівторок глава Міжнародного валютного фонду.
"Докризова схема глобальних дисбалансів проявляється знову, - сказав Домінік Стросс-Кан, виступаючи в Сінгапурі. - Зростання в економіках із великим зовнішнім дефіцитом, таких як США, все ще зумовлене внутрішнім попитом. А зростання в економіках із великим зовнішнім профіцитом, таких, як Китай і Німеччина, забезпечується експортом. Оскільки напруга між країнами наростає, ми можемо спостерігати посилення протекціонізму - у торгівлі та фінансах. А оскільки напруга наростає і всередині країн, ми бачимо зростаючу соціальну і політичну нестабільність усередині націй - навіть війну", - додав він.
Стросс-Кан також зазначив, що корекція валютних курсів відіграє важливу роль у ліквідації світових економічних дисбалансів і їй не можна протидіяти. "Стримування подібної корекції в одній країні ускладнює і робить дорожчою корекцію в інших країнах, - сказав він. - Для такої корекції час має суттєве значення, але просити про час має сенс, лише якщо існує значний і постійний рух у правильному напрямку".
МВФ очікує, що економічне зростання в розвинених економіках в поточному році складе 2,5%, оскільки високе безробіття і заборгованість домогосподарств негативно впливають на внутрішній попит. "Без робочих місць і гарантії заробітку не може бути підйому внутрішнього попиту - і, врешті-решт, не може бути стабільного відновлення", - сказав голова фонду. Ринки, що розвиваються, зростуть у 2011 році на 6,5%, а Азія, за винятком Японії - на 8,5%.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас