Лукашенку заборонено в'їзд до Євросоюзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенку заборонено в'їзд до Євросоюзу

Казна та Політика
462
Євросоюз ухвалив рішення заборонити в'їзд до ЄС президенту Білорусі Олександру Лукашенку і деяким білоруським чиновникам у зв'язку з "неправомірними діями" останніх на виборах в Білорусі, передає Reuters з посиланням на представника дипломатичних кіл у Брюсселі.
За підсумками минулої зустрічі міністрів закордонних справ ЄС ухвалила рішення заборонити Лукашенку і ще 150 чиновникам в'їзд на територію об'єднаної Європи, повідомили європейські дипломати. За їхніми словами, ЄС також розширив список білоруських посадових осіб від 2006 р., активи яких будуть заморожені через побоювання щодо дотримання положень про громадянські права в країні, пише РБК.
Візові санкції стосовно приблизно 40 білоруських високопосадовців, включно з Лукашенком, були спочатку введені ЄС в 2006 р. Тоді лідери європейських країн, виявивши сумніви у чесності виборів в Білорусі, повідомили, що вводять санкції стосовно осіб, підозрюваних у фальсифікації результатів виборів. Проте вже в 2008 р. дію заборони на в'їзд було призупинено стосовно Лукашенка і ще 35 посадових осіб країни.
Санкції щодо білоруських чиновників в 2008 р. були пом'якшені після того, як з в'язниць країни були відпущені на свободу опозиціонери. Проте європейські лідери, коментуючи результати виборів у Білорусі 19 грудня 2010, заявили, що в 2010 р. політичних в'язнів стало набагато більше. У зв'язку з цим вони висловили припущення, що ЄС необхідно дотримуватися колишньої логіки щодо заборони на в'їзд для низки білоруських чиновників.
До ініціативи ЄС також приєдналися США. Міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг та його німецький колега Гідо Вестервелле, які 28 січня 2011 виступили з вимогою вжити суворих заходів щодо режиму Лукашенка. У своїй спільній статті, опублікованій в ряді європейських ЗМІ, вони відзначили, що "жорстоке і систематичне придушення опозиції і громадянських прав з боку глави держави є серйозною кризою".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас