Юристи: Очищаючи ринок від шахраїв, ДКЦПФР ставить під удар сумлінних емітентів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юристи: Очищаючи ринок від шахраїв, ДКЦПФР ставить під удар сумлінних емітентів

Фондовий ринок
217
Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) має намір очистити ринок від несумлінних емітентів (законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення вимог до емітентів цінних паперів").
"Навіть побіжний огляд ознак, перерахованих в законопроекті, показує, що досить багато емітентів будуть перебувати в зоні ризику. Проблема в тому, що законопроект не поділяє явні ознаки, що свідчать про фіктивність цінних паперів та ознаки, непрямі, які є лише додатковими класифікуючими критеріями", - відзначає старший партнер юридичної фірми ILF, доктор юридичних наук Олена Кібенко.
До непрямих ознак, на її думку, належать: наявність учасників, що володіють більш ніж 25% статутного капіталу, або відсутність у компанії-емітента головного бухгалтера.
Юрист вважає, що при оцінці діяльності емітентів вирішальними повинні бути такі ознаки фіктивності, як низький рівень виручки від реалізації (менше 3%), відсутність емітента за місцезнаходженням, відсутність у емітента співробітників, або активи, сформовані в основному за рахунок 50% цінних паперів та кредиторської заборгованості .
Крім того, ДКЦПФР повинна мати можливість більш гнучкого підходу до оцінки. "Немає сенсу прив'язуватися до кількості - головне щоб рішення Комісії було обґрунтованим і аргументованим", - відзначає юрист.
Разом з тим, експерт відзначила, що законопроект містить досить обмежень, які будуть ефективно працювати проти проникнення на ринок несумлінних емітентів. Так, встановлюються додаткові вимоги до емітентів облігацій, а також випадки, коли емітент повинен здійснити достроковий їх викуп. Законопроект також вводить кваліфікаційні вимоги до посадових осіб емітента.
"Ці заходи підвищать рівень довіри інвесторів і очистять ринок від так званих "сміттєвих" цінних паперів. Головне, щоб під час "прибирання території" не постраждали добросовісні емітенти", - зазначила Кібенко.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас