Нацбанк Білорусі: в разі введення ЄС санкцій Мінськ переорієнтовується на Китай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Білорусі: в разі введення ЄС санкцій Мінськ переорієнтовується на Китай

Казна та Політика
527
У разі введення Євросоюзом економічних санкцій відносно офіційного Мінська Білорусь переорієнтується на інших зовнішньоторговельних партнерів. Про це в минулу п'ятницю заявив голова правління Національного банку Білорусі Петро Прокопович, повідомляє ІА REGNUM.
Прокопович впевнений в тому, що економічні санкції ЄС не зможуть привести до важкої ситуації в білоруській економіці. Місце постачальників з Євросоюзу займуть постачальників з інших країн - наприклад з Китаю; білоруський експорт знайде нові ринки збуту. "Ми можемо обійти санкції за рахунок освоєння нових ринків", - зазначив Прокопович. На його думку, від економічних санкцій постраждає насамперед ЄС, з яким у Білорусі складається товарообіг у розмірі 15 млрд доларів на рік і негативне сальдо зовнішньої торгівлі: "Ми більше купуємо в Європі, ніж продаємо".
При цьому Прокопович зробив акцент на тому, що постраждають європейські постачальники технологічного обладнання, які ризикують втратити можливість наситити білоруський ринок своєю продукцією. Зокрема, ємність сегмента технологічного обладнання на білоруському ринку найближчим часом складе близько 100 млрд доларів, і в разі введення санкцій Євросоюзом Мінськ може "купити обладнання в інших країнах, наприклад в Китаї". Водночас до кінця розпочатої п'ятирічки товарообіг Білорусі може скласти 30-40 млрд доларів, зазначив голова Нацбанку.
Китайські фінансисти також замінять європейські банки, європейських інвесторів, зокрема з Німеччини, впевнений Прокопович.
Як повідомлялося, Білорусь повністю ратифікувала пакет угод про створення ЄЕП у грудні 2010 року, Росія і Казахстан зобов'язалися це зробити "найближчим часом". Голова правління Національного банку Білорусі також підтримав ідею введення єдиної валюти ЄЕП. Він висловив думку про те, що входження до ЄЕП поправить національний торговельний баланс Білорусі, сприяючи зниженню її негативного сальдо зовнішньої торгівлі. Санкції ЄС Прокопович охарактеризував як "щонайменше дикість".
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас