Банкіри сподіваються, що вже в 2011 р. українська фінансова система повернеться до прибутку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри сподіваються, що вже в 2011 р. українська фінансова система повернеться до прибутку

Валюта
593
Структура доходів банківської системи на 1 січня 2011 р. виглядала наступним чином: 82,8% - відсоткові доходи, 11,2% - комісійні, 1,6% - результати торговельних операцій, і 0,1% - повернення списаних активів.
Видаткову частину склали: 41% - виплати за відсотками, 30,8% - відрахування в резерви, 19,4% - загальні адміністративні витрати, 1,8% - комісійні.
На думку начальника відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитра Сологуба, основною причиною зменшення розміру збитків в 2010. стало зниження відрахувань в резерви під проблемні кредити. "Крім того, варто звернути увагу і на той факт, що третина сукупних збитків банківської системи минулого року припала на один банк - "Родовід Банк", - підкреслює він. Тобто якщо не брати до уваги найпроблемніший насьогодні держбанк, загальна картина буде ще більш оптимістичною.
Начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку (Україна)" Олександр Печерицин відзначає, що найбільший вплив криза на результати діяльності банків справила саме в 2009 р., що і відбилося на погіршенні їх фінрезультатів.
У 2010 р., незважаючи на те, що списання банками безнадійної заборгованості тривало, цей процес був вже не таким згубним для системи. Крім того, додає банкір, до 2010 р. власники багатьох банків зуміли здійснити рекапіталізацію і цим зберегти їх на плаву.
Цього ж року, вважає Олександр Печерицин, банки продовжать покращувати свої фінансові результати. "Проте, враховуючи, що повністю кредитування відновити ще не вдасться, і паралельно з цим банки продовжать списувати безнадійні кредити, ми очікуємо, що фінансовий результат за підсумками 2011 р. залишиться в негативній площині", - прогнозує експерт.
Щоправда, Дмитро Сологуб з експертом "ІНГ Банку" не згоден. На його думку, динаміка фінансових показників банків в 2010 р., а також макроекономічні прогнози на 2011 р. свідчать про те, що банківська система в цілому за результатами поточного року, швидше за все, "вийде в плюс". Водночас не виключено, що ряд банків продовжить демонструвати негативний фінансовий результат.
"По-перше, - говорить банкір, - деякі банки в 2009-2010 рр. не повністю відбивали в своїх фінансових показниках рівень проблемної заборгованості, тобто вони не формували в достатньому розмірі резерви під проблемні кредити". Робилося це для того, щоб не створювати тиск на розмір капіталу банку, оскільки акціонери просто не були готові компенсувати збитки від проблемних кредитів за рахунок фінансових вливань.
При цьому цілком може бути, що в умовах поліпшення економічної ситуації можливості акціонерів щодо збільшення капіталу виросли, і банки почнуть більш адекватно формувати резерви, що, в свою чергу, може призвести до зростання збитків. Крім того, банкіри сумніваються в здатності рекапіталізованих державою банків повернутися до прибуткової діяльності.
Основним чинником поліпшення фінансових показників в 2011 р. Дмитро Сологуб вважає тенденцію до зниження банками відрахувань в резерви під проблемні кредити. Крім того, не можна виключати, що банкам вдасться цього року підвищити прибутковість з кредитних операцій - попит на кредити виросте, а вартість фондування, зокрема депозитів, буде залишатися на досить низькому рівні (за умови стабільного темпу інфляції). З іншого боку, зазначає банкір, посилення конкуренції на кредитному ринку негативно впливатиме на банківську маржу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас