Назарбаєв виступає за проведення дострокових президентських виборів у Казахстані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Назарбаєв виступає за проведення дострокових президентських виборів у Казахстані

Казна та Політика
280
Глава Казахстану Нурсултан Назарбаєв запропонував замість референдуму про продовження повноважень президента провести в країні дострокові президентські вибори.
"Я вношу пропозицію про проведення дострокових виборів президента, незважаючи на те, що цим майже на два роки скорочується термін моїх нинішніх повноважень", - сказав Назарбаєв, виступаючи зі зверненням до народу Казахстану.
"Замість вибору - або референдум, або вибори - пропоную форму, яка об'єднує всіх нас і яка враховує волю нашого народу, прихильність до демократичних принципів", - сказав президент.
Президент підкреслив, що підтримка народу є для нього "джерелом сил для того, щоб і далі вірою і правдою служити інтересам народу і держави". "Нам доведеться ще багато зробити, ми впевнено реалізуємо програму форсованого індустріально-інноваційного розвитку та соціальної модернізації", - зазначив у цьому зв'язку глава держави.
Радник президента Казахстану з політичних питань Єрмухамет Єртисбаєв вважає, що дострокові вибори глави держави можуть відбутися вже за три місяці.
"Я думаю, через три місяці, навесні, відбудуться президентські вибори", - сказав Єртисбаєв журналістам в понеділок в Астані.
У понеділок Конституційна рада (КС) Казахстану визнала невідповідним Основному закону країни ухвалений парламентом закон "Про внесення зміни і доповнення до Конституції", що передбачає можливість продовження повноважень президента на референдумі і закріплення за першим президентом республіки статусу "Їв баси" ("Лідер нації").
Поправки до Конституції ухвалені парламентом 14 січня. В свою чергу президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв подав до КС звернення про перевірку на предмет відповідності Конституції даних поправок.
Раніше парламент Казахстану звернувся до президента з пропозицією винести на республіканський референдум питання про внесення зміни до Конституції країни, що передбачає можливість продовження повноважень першого президента на референдумі.
Назарбаєв своїм указом відхилив дану пропозицію.
З пропозицією про проведення референдуму щодо продовження президентських повноважень до 2020 року до глави держави звернулася ініціативна група громадян, яку в кінці 2010 року зареєструвала Центральна виборча комісія. Їй вдалося зібрати на підтримку цієї ініціативи більше 5 млн підписів громадян (відповідно до законодавства, достатньо 200 тис. підписів) або 55,2% від загального числа громадян республіки, які мають право брати участь у референдумі.
Тим часом коаліція НВО "Казахстан - ОБСЄ 2010" виступила проти проведення референдуму і закликала Н. Назарбаєва провести чергові президентські вибори відповідно до чинного законодавства.
США, Євросоюз та БДІПЛ ОБСЄ назвали проведення референдуму відходом від демократичних принципів.
В свою чергу Назарбаєв, виступаючи в минулої п'ятниці з щорічним посланням до народу країни, сказав, що ухвалить рішення про референдум після вердикту Конституційного ради.
Назарбаєву минулого року виповнилося 70 років. З 1991 року, коли республіка знайшла суверенітет, він кілька разів перемагав на виборах голови держави, останній раз - у грудні 2005 року, в 1995 році його президентські повноваження були продовжені на референдумі.
Нинішній термін президентських повноважень Н.Назарбаєва закінчується в 2012 році. Тим часом в 2007 році парламент надав йому як першому президенту право балотуватися на найвищий державний пост необмежену кількість разів.
Наразі термін президентських повноважень у Казахстані становить 7 років, з 2012 року він буде обмежений п'ятьма роками.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас