Мінекономіки ініціює введення ліцензування м'яса в 2011 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки ініціює введення ліцензування м'яса в 2011

Аграрний ринок
254
Міністерство економічного розвитку і торгівлі ініціює введення ліцензування імпорту свинини, м'яса птиці і сала в 2011 році.
Про це йдеться в проекті постанови Кабінету Міністрів, розробленому Мінекономіки.
Відповідні зміни Мінекономіки пропонує внести до урядової постанови про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню.
Так, пропонується, щоб ліцензуванню підлягали: свинина охолоджена або морожена, м'ясо та їстівні субпродукти птиці свіжі, охолоджені або морожені; сало без пісних частин, свинячий жир і жир птиці, не витоплені і не виділені іншим способом, свіжі або охолоджені, морожені, солоні або в розсолі, сушені або копчені.
У пояснювальній записці до проекту зазначено, що за даними Міністерства аграрної політики і продовольства в 2010 році спостерігалося подальше зниження середньої вартості тонни імпортованих м'ясопродуктів: мороженої свинини, субпродуктів великої рогатої худоби та інших тварин, сала та тваринних жирів, за винятком мороженої яловичини і м'яса і м'ясопродуктів з птиці, де відбулося збільшення вартості в 1,6 і 1,4 рази відповідно.
У 2010 році імпортовано 148,4 тис. тонн м'яса і харчових субпродуктів птиці, 102 тис. тонн свинини свіжої і мороженої, 38,7 тис. тонн сала без пісних частин і пташиного жиру, 36,6 тис. тонн субпродуктів харчових КРС та інших тварин.
При цьому спостерігається тенденція ввезення в Україну низькосортного м'яса.
За інформацією Мінагрополітики, ситуація ускладнюється ще тим фактом, що виробники країн Європейського Союзу, маючи преференції, зокрема дотаційне виробництво і експортні субсидії, експортують в Україну м'ясо за цінами, які значно нижчі за українські.
На думку експертів, такий імпорт м'ясопродуктів може бути дестабілізуючим фактором у розвитку вітчизняного тваринництва.
Як повідомляло агентство, ліцензування імпорту м'яса було скасовано в червні 2009 року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас