Вчені пояснили причину раптової смертельної аритмії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені пояснили причину раптової смертельної аритмії

6724
Вчені з Інституту Віктора Чанга у Сіднеї (Австралія) наблизилися до розуміння того, як контролюється ритм скорочень серця і чому більшість з широко поширених ліків можуть стати причиною потенційно смертельної аритмії.
Дослідникам вдалося зрозуміти, як функціонують "ворота", що відкривають та закривають один з основних каналів, якими до серця надходить електричний імпульс.
За словами професора Джеймі Ванденберга, в нашому організмі є декілька каналів, якими в клітини і з них рухаються іони, що ініціює серцебиття.
Дія багатьох лікарських засобів, які існують зараз, залежить від позиції цих «воріт»: препарати прикріплюються до каналів, і цим блокують проходження іонів. Це викликає синдром подовження від інтервалу QT. За такого стану тривалість процесу реполяризації міокарда шлуночків подовжується, в результаті чого зростає ризик виникнення аритмії, повідомляє compulenta.ru.
Група ліків, які найчастіше викликають побічний ефект у вигляді синдрому подовження від інтервалу QT, - це антипсихотичні засоби, які прописують пацієнтам з шизофренією та іншими психічними розладами. Після прийому цих препаратів хворі в три рази частіше за інших стають жертвами раптової серцевої смерті, яку викликає аномальний серцевий ритм.
Калієвий канал під назвою hERG - надзвичайно "липкий", до нього прикріплюється більшість ліків, коли закриті зовнішні "ворота". Розглянуте дослідження дозволило з'ясувати, що ці "ворота" працюють набагато більш комплексно, ніж вважалося: щоб відкрити їх, потрібна ціла серія складних, взаємопов'язаних рухів.
Фахівці вважають, що такий механізм відкривання-закривання "воріт" діє в інших каналах, що відіграють важливу роль в електричній системі серця і контролюють електричний зв'язок в мозку. Тепер вчені зможуть розробити такі засоби, які не будуть блокувати важливі електричні канали в організмі, і хворі зможуть вживати ліки без остраху.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас