ВР цього тижня має внести зміни до Конституції щодо продовження повноважень парламенту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР цього тижня має внести зміни до Конституції щодо продовження повноважень парламенту

Казна та Політика
830
Верховна Рада (ВР) України на цьому тижні має внести зміни до Конституції в частині продовження повноважень парламенту і місцевих рад. Про це сьогодні на засіданні погоджувальної ради заявив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, передає кореспондент РБК-Україна.
"На цьому тижні ми маємо вирішити питання щодо внесення зміни до Конституції... нам необхідно знайти конституційну більшість у парламенті, і я закликаю колег вдумливо підійти до цього питання, і проголосувати за нього", - сказав Єфремов.
Відзначимо, 20 грудня 2010 р. член Венеціанської комісії від України Марина Ставнійчук заявила, що Венеціанська комісія наполягає, щоб Конституційний суд України (КСУ) визначився з датою чергових парламентських виборів. "Венеціанська комісія звертає увагу, що виходячи з положень чинної Конституції, парламентські вибори повинні відбутися останньої неділі березня 4-го року повноважень парламенту", - нагадала Ставнійчук.
За її словами, разом з тим Венеціанська комісія наполягає, щоб у ситуації, коли на зміну Конституції редакції 2004 р. прийшла Конституція редакції 1996 р., КСУ "як орган, що породив таку невизначеність, (повинен) швидше вирішити це питання" .
Як повідомлялося, з жовтня 2010 р. без розгляду в КСУ залишається звернення Центральної виборчої комісії (ЦВК) щодо терміну повноважень чинного парламенту.
Нагадаємо, ВР 19 листопада 2010 р. попередньо схвалила проект закону (№7265) "Про внесення змін до Конституції України про проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", що передбачає уніфікацію термінів повноважень вищевказаних органів влади - 5 років.
Згідно з прийнятим актом, парламентські вибори повинні будуть проводитися останньої неділі жовтня 2012 р. Вибори Президента України - останньої неділі березня 2015 р. Термін повноважень сільської, селищної, міської, районної, обласної рад, депутати яких обрані на чергових виборах, становить 5 років, а припинення повноважень цих рад веде до припинення повноважень депутатів цієї ради.
Відзначимо, відповідно до встановленої процедури, для внесення змін до Конституції за наявності позитивного висновку КСУ за них на одній сесії повинні проголосувати не менше 226 народних депутатів, і на наступній сесії - не менше 300. Таким чином, дані зміни можуть набрати чинності не раніше лютого 2011 року.
Раніше, 19 листопада 2010, КСУ оприлюднив рішення, що продовження терміну повноважень ВР і місцевих рад не порушує прав і свобод громадян.
Після скасування КСУ конституційної реформи 2004 р. і повернення до Конституції 1996 р., повноваження ВР становлять чотири роки. Це означає, що вибори у ВР повинні пройти останньої неділі березня 2011 р., якщо парламент не внесе змін до Основного закону.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас