Moody's знизило рейтинг облігацій Єгипту до "Ва2" і погіршило прогноз до "негативного" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's знизило рейтинг облігацій Єгипту до "Ва2" і погіршило прогноз до "негативного"

Казна та Політика
338
Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило суверенний рейтинг Єгипту з Ва1 до Ва2 в зв'язку з останніми подіями в країні. Прогноз щодо рейтингу змінений зі "стабільного" до "негативного".
Рішення знизити рейтинг Moody's пояснило збільшеними ризиками після ескалації політичних непорозумінь в країні. На тлі нещодавнього повстання в Тунісі, де пройшли широкомасштабні антиурядові заворушення, ситуація в Єгипті виглядає досить тривожною.
Агентство вважає, що у зв'язку з останніми подіями високою є ймовірність ослаблення фінансово-монетарної політики держави. Влада таким чином спробує зняти поточну напруженість, викликану високим безробіттям, наростаючою інфляцією і поширеною бідністю. Однак збільшення зарплат і субсидій за рахунок бюджету лише посилить економічне становище країни, і ще більше підштовхне інфляцію, відзначає Moody's.
Між тим, держбюджет Єгипту і без того вже досить обмежений, і значно слабкіший рівня, необхідного для країн з рейтингом Ba. Так, дефіцит бюджету в країні становить близько 8% від ВВП.
У той же час рейтинг підтримується низкою факторів - наприклад, диверсифікованою економікою і сприятливою структурою боргу з низьким ризиком рефінансування. До того ж, Єгипет жодного разу не допускав дефолту за своїми держоблігацій, нагадує агентство.
Нагадаємо, заворушення в Єгипті тривають вже цілий тиждень. Після масових протестів проти режиму чинного президента Мохаммеда Хосні Мубарака країну захлеснула хвиля мародерства і пограбувань. Демонстранти спробували штурмувати будівлі в'язниці, Центробанку, МВС, телецентру, готелів. Президент вже розпустив уряд і призначив новий, проте це ніяк не допомагає владнати ситуацію на вулицях.
Найбільше загиблих і поранених - у Каїрі, Олександрії та Суеці. У протистоянні з силами правопорядку вже загинули понад 150 учасників акцій протесту, понад 2 тис. поранено. З в'язниці в Каїрі втекли близько 1 тис. ув'язнених. Раніше схожі заворушення призвели до зміни влади в розташованому недалеко від Єгипту Тунісі.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас