Дефляція в Японії ослабла, безробіття знизилося в грудні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефляція в Японії ослабла, безробіття знизилося в грудні

Казна та Політика
150
Японія дедалі активніше демонструє ознаки відновлення: вплив дефляції в країні ослабшав в грудні, тоді коли ринок праці зміцнився, свідчать опубліковані в п'ятницю офіційні статдані.
Поліпшення економічної ситуації підтверджує прогноз Банку Японії про можливе прискорення темпів зростання економіки в поточному кварталі.
Споживчі ціни без урахування свіжих продуктів харчування впали в грудні на 0,4% в порівнянні з тим же місяцем 2009 року, говориться в прес-релізі статистичного управління Японії.
Рівень безробіття зненацька скоротився минулого місяця вперше з вересня - з 5,1% до 4,9%. Кількість зайнятих зросла на 190 тис. осіб у порівнянні з листопадом.
Дані виявилися кращими за консенсус-прогнози аналітиків, опитаних агентством Bloomberg: передбачалося зниження споживчих цін на 0,5% і збереження рівня безробіття на позначці 5,1%.
За оцінками економістів, ВВП Японії знизився на 0,75% в перерахунку на річні темпи в IV кварталі. Разом з тим і аналітики, і японський ЦБ сходяться в тому, що цього року темпи зростання економіки будуть прискорюватися в кожному наступному кварталі.
Тим часом не всі статдані за грудень були позитивними: показник роздрібних продажів, також опублікований в п'ятницю, впав на 2% в порівнянні з тим же місяцем 2009 року. Його зниження експерти пояснюють поступовим згортанням державних програм стимулювання споживання.
У четвер міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's знизило довгострокові рейтинги Японії уперше з 2002 року - до "AA-" з "AA". Прогноз довгострокових рейтингів Японії - "стабільний". Японія посідає перше місце у світі за обсягом держборгу, після зниження її рейтинг співпадає з аналогічними показниками Китаю.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас