Мітюков: Україні бажано вийти на ринок зовнішніх позик у I півріччі 2011 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мітюков: Україні бажано вийти на ринок зовнішніх позик у I півріччі 2011 року

Казна та Політика
248
Відсоткові ставки на міжнародному кредитному ринку можуть почати підвищуватися вже в другому півріччі 2011 року, тому уряду України важливо дуже швидко і організовано провести зовнішні запозичення, заплановані в держбюджеті в обсязі $4,5 млрд, вважає екс-міністр фінансів, директор "Морган Стенлі Україна", генеральний директор Інституту фінансової політики Ігор Мітюков.
"На нашу думку, в першому півріччі збережеться сприятлива ситуація для позичальників такого типу, як розвиваються економіки. В першу чергу, це пов'язано з тим, що базова ціна грошей буде залишатися досить низькою", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у Давосі в кулуарах четвертого круглого столу, організованого Фондом Віктора Пінчука.
"Хоча вже зараз ми можемо говорити, що наростаючі інфляційні процеси в світі неминуче призведуть до зростання базової ціни грошей, і, можливо, це відбудеться вже в кінці цього року. Саме тому ми вважаємо, що треба не витрачати час даремно і не відкладати на потім", - додав Мітюков.
Він зазначив, що конкуренція у світі за ресурси досить висока, зокрема, великі обсяги запозичень будуть здійснюватися так званими країнами периферійної Європи, і дуже важливо не загубитися в цій великій кількості позичальників.
"Чим відкритішою і прозорішою буде процедура запозичення, тим дешевшим буде ресурс - це аксіома. Я думаю, що і ретельне планування, і підготовка заздалегідь дозволить уникати уряду термінових і прямих угод, які, крути не крути, все одно обходяться дорожче", - підкреслив екс-міністр фінансів.
Мітюков також звернув увагу, що позитивним для України є наявність у Мінфіну своєрідного запасу в іноземній валюті, який, без сумніву, дозволяє навіть без виходу на нові запозичення обслуговувати досить великі погашення, які припадають на цей рік.
Коментуючи боргову ситуацію столиці Києва, представник Morgan Stanley з жалем констатував, що попередня київська міська влада зробила низку невдалих заяв, які посіяли паніку серед інвесторів. "Нова команда більш професійно підходить до цього питання. Немає ніяких сумнівів, що Київ зможе рефінансувати платежі цього року. І не буде ніякої реструктуризації", - сказав Мітюков. Він нагадав, що вони становлять близько $200 млн.
"Інше питання, що місту треба подумати про середньострокову перспективу: вибрати ті механізми та інструменти роботи на ринку, які дозволять, принаймні, на 5-річний період зробити передбачуваною політику запозичень", - підкреслив екс-міністр фінансів.
Стосовно можливих корпоративних зовнішніх позик він висловив думку, що їх перспектива залежить безпосередньо від кожного позичальника. "Компанії, які вже були на ринку, які готові до нього, в цьому році зможуть, коли уряд визначить вартість суверенних кредитів, відштовхуючись від цього оптимізувати свої портфелі", - вважає Мітюков.
При цьому він висловив жаль, що занадто мало з'являється нових позичальників, які готові працювати на відкритому, публічному ринку. "Як і раніше, розуміння необхідності прозорої міжнародної статистики ще не опанувало умами українських бізнесменів. Реформу, пов'язану з переходом на міжнародну звітність, потрібно здійснювати одну з перших", - сказав екс-міністр фінансів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас