Росія готує нову хвилю скупки українських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія готує нову хвилю скупки українських банків

Фондовий ринок
3311
Зміна власників Банку Москви неминуче призведе до перестановок і на українському фінринку. Більше того, ця угода може послужити продовженням операції "рублева зона".
Пристрасті навколо Банку Москви, нещодавно виставленого на продаж владою російської столиці, розгорілися на фінансовому ринку не на жарт. При цьому як на ринку Росії, так і України.
Переговори про продаж Банку Москви, що посідає п'яте місце за величиною активів в рейтингу російських банків (46,48% його акцій уряд Москви володіє безпосередньо, та ще приблизно 4% йому належить опосередковано - через Столичну страхову групу), почалися після кадрових змін в мерії столиці РФ восени 2010 року. В кінці грудня 46,48% акцій АКБ "Банк Москви" були офіційно включені до переліку пакетів, що перебувають у власності Москви і підлягають приватизації.
До недавнього часу єдиним претендентом на столичний банк залишався ВТБ. У грудні минулого року його голова Андрій Костін заявив, що ВТБ планує купити пакет, який належить міській адміністрації, вже в першій половині 2011 року, а потім прибрати до рук 100% акцій. Паралельно ВТБ має намір поглинути ще одну російську фінустанову - Транскредитбанк. Це дозволить йому міцно посісти позицію другого за величиною банку країни, скоротивши розрив з нинішнім лідером і конкурентом - Сбербанком РФ.
Правда, ласу здобич у ВТБ можуть забрати з-під носа. Цього тижня до боротьби за Банк Москви підключився Альфа-Банк (на 1 жовтня займав 7-е місце за активами в Росії). Він офіційно повідомив про намір придбати до 100% акцій, які належать столичній владі банку. При цьому новоявлений покупець висловив готовність брати участь у відкритому аукціоні з продажу акцій, які перебувають у власності міста (досі про проведення такого ніхто і не заїкався).
Хоча ідея про відкритий конкурс була підтримана головою центробанку РФ Сергієм Ігнатьєвим, він все ж може не відбутися. На думку експертів, фаворитом серед претендентів на Банк Москви, безумовно, залишається ВТБ. "Про цю операцію говорять досить тривалий час на різних рівнях, і створюється враження, що ВТБ і уряд Москви вже дійшли до принципової згоди. Крім того, ВТБ значно більший за Альфа-Банк і йому технічно буде простіше приєднати таку велику установу як Банк Москви. Також потрібно врахувати, що стратегія ВТБ передбачає досить агресивні темпи зростання, тому придбання Банку Москви для нього було б дуже до речі", - зазначає Світлана Ковальська, аналітик "Ренесанс Капітал".
До того ж, на відміну від приватної "Альфи", державний важкоатлет має за своїми плечима вагомий адміністративний ресурс, що також грає йому на руку. "У ВТБ є всі необхідні фінансові і політичні ресурси для отримання контролю над одним із системоутворюючих російських банків, яким є Банк Москви", - констатує Станіслав Пономаренко, аналітик боргових ринків ІК "Трійка Діалог".
Зміна власників Банку Москви неминуче призведе і до рекогносцировки на українському фінансовому ринку. Адже вся втягнена в процес купівлі - продажу трійця має дочірні банки в Україні. "Дочка" ВТБ станом на 1 жовтня 2010 року посідала 7 місце за величиною активів у рейтингу НБУ, Альфа-Банку - 9-е, Банк Москви (БМ Банк) - 48-е. "Думаю, що в чиє б володіння не перейшов Банк Москви, швидше за все, після угоди буде злиття українських структур. БМ Банк не має сильного бренду в Україні, на нього непросто буде знайти покупця. До того ж, з моменту появи на нашому ринку БМ Банку не вдалося вибитися в лідери", - відзначає Андрій Пархоменко, аналітик інвестиційної компанії Adamant Investments. У разі злиття українських "дочок" ВТБ і БМ Банку, позиції першого практично не зміняться. А ось приєднання БМ Банку до Альфа Банку, дозволило б йому обійти найближчого конкурента - Промінвестбанк (активи цих банків на 1 жовтня 2010 року становили 27,1 млрд. грн. та 28,9 млрд.грн. відповідно) і практично зрівнятися з ВТБ ( 30,8 млрд.грн.).
У будь-якому випадку російські фінустанови найближчим часом будуть тільки підсилювати свої позиції на українському ринку. Уміло скориставшись поданим під час кризи спадом на вітчизняному кредитному ринку, росіяни змогли значно зміцнити свої позиції. Починаючи з 2009 року, коли більшість українських і західних банків з мовчазної домовленості дотримувалася мораторію на видачу кредитів, російські банки поставили видачу позик юрособам на широку ногу. А з 2010 року почали поступово відвойовувати позиції в роздробі.
"Думаю, цього року основними завданнями російського банківського капіталу в Україні буде утримання ринкових позицій в корпоративному сегменті і нарощування їх у роздрібному", - прогнозує провідний фінансовий аналітик агентства "Кредит-Рейтинг" Віктор Шулик. "Росіяни продемонструють стратегії агресивного зростання. Вже зараз російські банки в Україні, на відміну від західних, оголосили про випуск локальних облігацій на суму більше 3 млрд. грн., що говорить про плани з активного кредитування", - доповнила колегу голова ради директорів групи компаній "Інвестиційний Капітал України" (ICU) Валерія Гонтарєва.
Експерти допускають, що найближчим часом в Україні з'являться нові російські фінустанови, а вже влаштовані тут банки спробують зміцнити свої позиції за рахунок придбання українських конкурентів. "Не виключено, що в міру відновлення вітчизняної економіки присутність російського банківського капіталу на вітчизняному фінансовому ринку буде збільшуватися. Це буде відбуватися як за рахунок нарощування обсягу операцій чинними гравцями, так і за рахунок M&A, в тому числі, виходу нових гравців", - прогнозує Віктор Шулик.
Зокрема, найближчим часом на нашому ринку може з'явитися "Газпромбанк". З огляду на підвищення ділової активності Росії та України, він не проти отримати підконтрольну структуру для обслуговування своїх клієнтів. Ще три роки тому "Газпромбанк" збирався влаштуватися в Україні через покупку "Укргазпромбанку". Чутки про купівлю ним українського "Агрокомбанку" активно циркулювали і минулого року, але так і не підтвердилися.
"Що стосується вже присутніх в Україні російських банків, то вони будуть зміцнювати свої позиції за рахунок купівлі місцевих фінустанов, у тому числі тих, що належать іноземним інвесторам, які планують вихід з нашого ринку через несправджені прогнози з рентабельності", - прогнозує Наталя Пухальська, директор і власник компанії з управління бізнесом в екстремальних умовах "Експо".
Крім очевидної мети - можливої скупки українських активів - російські фінустанови напевно мають і надзавдання - розширення рублевої зони, що дозволить наблизити Росію до заповітної мети - зробити рубль регіональною валютою. Зокрема, на початку нинішнього року автокредитування та іпотечне кредитування фізичних осіб у російських рублях впровадив дочірній банк Сбербанку Росії. Очевидно, його земляки (не без підказки Кремля) найближчим часом можуть взяти це за приклад.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас