Що приватизують у Києві? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що приватизують у Києві?

Казна та Політика
611
Бюджет Києва останнім часом виглядає дуже дефіцитним. А, отже, немає можливості профінансувати багато соціальних та інфраструктурних програм. Щоб покрити бюджетний дефіцит, столична влада зробила ставку на потужну програму приватизації міського майна.
За задумом авторів програми, ефективна реалізація частини майна дозволить забезпечити найближчим часом надходження до бюджету столиці від приватизації в сумі 1,38 млрд. грн.
Правда, поки новий приватизаційний документ забороняє продаж найбільших об'єктів - муніципальної частки в таких активах, як "Київміськбуд", "Київенергохолдинг", "Київгаз", "Київводоканал" та "Хліб Києва". У свою чергу, експерти вважають, що збереження цих об'єктів у власності міста різко скорочує шанси на виконання приватизаційних планів
Проект "Програми приватизації комунального майна територіальної громади Києва на 2011-2012 рр." активно лобіює заступник голови КМДА Олександр Пузанов. При цьому він наполягає, що нова програма відмінно збалансована і не викликає жорстких спекулятивних претензій. Зокрема, Пузанов вважає, що "на відміну від попередньої програми, до нової не увійшли об'єкти історико-культурної спадщини, нерухомість та майнові комплекси, що перебувають у використанні комунальних підприємств". Тобто, все те, що викликає потужні протестні настрої в столиці і провокує вуличні війни.
У комісії з питань власності уточнили, що всього в програмі 149 об'єктів, виділених в три окремі блоки. У першому - 11 активів, які заборонено приватизувати. Серед них 80% акцій "Київміськбуду", 25,46% "Київводоканалу", 28,46% "Київгазу", 51% "Хліба Києва" і 61% "Київенергохолдингу". Другий список сформований з 19 об'єктів, в яких може бути продана міська частка. Серед іншого, запропоновано виставити на конкурс 23,7% акцій банку "Хрещатик", 48% акцій ВАТ "Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт", 51% акцій муніципального театру "Київ" і 51% частки ТОВ "Метровагонсервіс". Третій список - менш привабливі об'єкти, що підлягають продажу.
Найпривабливішим активом, запропонованим до продажу, вважається частка Києва в банку "Хрещатик". За попередніми оцінками, місто може виручити від продажу 23,7% акцій банку "Хрещатик" не менше 160 млн грн. Та є інша точка зору. Нова столична команда вважає, що дана сума може істотно зрости, якщо забезпечити повернення в комунальну власність контрольного пакету акцій банку. Раніше Територіальна громада м. Києва в особі КМДА володіла понад 50% акцій банку, проте потім під час доволі дивною додаткової емісії акцій, проведеної після приходу до управління містом команди Леоніда Черновецького, частка міста була зменшена до 23,7% акцій.
Після того як реальне кермо влади містом взяв у свої руки Олександр Попов, з'явилася думка про те, що є намір повернути у власність міста контрольний пакет акцій. За словами інформованих джерел у Національному банку та КМДА, у разі скасування згаданої додаткової емісії акцій, контроль у банку може повернути собі міська влада, оскільки в такому випадку капітал банку та розподіл акцій будуть повернуті до стану, що існував у 2006 р., і в такому випадку вартість частки Києва складе 3-4 капіталу банку, з урахуванням премії за контрольний пакет. За словами одного з депутатів Київради, в даний час Генеральна прокуратура проводить перевірку законності додаткових емісій банку та формування його статутного капіталу, що може бути пов'язано з майбутнім поверненням фінустанови в комунальну власність.
Міські депутати сумніваються в успішному виконанні КМДА плану приватизації в 2011 р. - у нинішньому році заплановано залучити 1,376 млрд. грн. проти 196,3 млн. грн. роком раніше
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас