Вузи зможуть підвищувати плату за навчання залежно від рівня інфляції або мінімальної зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вузи зможуть підвищувати плату за навчання залежно від рівня інфляції або мінімальної зарплати

Казна та Політика
208
У новій редакції законопроекту про вищу освіту в Україні, підготовленого депутатами фракції Партії регіонів, пропонується дозволити ректорам вузів підвищувати плату за навчання у разі інфляції або збільшення мінімальної заробітної плати, розповів у четвер перший заступник міністра освіти, науки, молоді та спорту Євген Сулима.
Він нагадав, що відповідний законопроект за авторством, зокрема, лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова та члена цієї ж фракції Максима Луцького зареєстрований у Верховній Раді. За словами Сулими, над цим законопроектом працювали народні депутати, крім того, свої пропозиції готове внести і Міносвіти.
Він також зазначив, що Кабінет міністрів поки що ще не подавав свій законопроект, що стосується регулювання у сфері вищої освіти України. "У законопроекті (Єфремова, Луцького), який вже зареєстрований у Верховній Раді, пропонується надати можливість протягом року, коли збільшується відсоток інфляції або збільшується мінімальна заробітна плата, що, відповідно, тягне за собою збільшення зарплати викладачів, дати можливість збільшити вузу плату за навчання на зареєстрований відсоток інфляції", - сказав Сулима.
При цьому він підкреслив, що плата, яку вносять студенти за навчання, повністю покриває собівартість навчання і не більше того. Заступник міністра також відзначив, що ректори українських вузів звернулися до народних депутатів з проханням підтримати цю пропозицію, з тим, щоб на основі прийнятого урядом рішення вузи могли б коректувати оплату за навчання тільки на відсоток інфляції протягом навчального року і лише один раз за навчальний рік.
Відповідаючи на уточнююче питання, чи не вважає він, що таке нововведення зменшить кількість охочих поступати до українських ВНЗ, Сулима підкреслив: "Ніхто не скасовував державне замовлення".
Він нагадав, що безкоштовно навчатися у вузах можуть студенти, які мають хороший рівень знань і підготовки та надійшли в рамках державного замовлення. Крім того, за словами заступника міністра, держава надає можливість і отримання кредиту на навчання. Батьки ж тих дітей, які не впевнені в тому, що надійдуть на бюджетну форму навчання, можуть звернутися до вузу за наданням такого кредиту.
Сулима наголосив, що кошти, які вносять студенти за навчання, йдуть виключно на видатки, пов'язані з навчальним процесом: зарплата викладачів, амортизація навчального обладнання, комунальні витрати. При цьому він підкреслив, що така норма законопроекту, що надає можливість ВНЗ протягом року збільшувати плату за навчання, не буде використовуватися керівництвом вузів для свавільного підвищення плати за навчання.
За його словами, вузи перевіряють різні контролюючі органи по кілька разів на рік, зокрема, перевірки Контрольно-ревізійного управління, Державної податкової адміністрації та інших органів. "Ректор лампочку не може вкрутити, бо йому казначейство не дозволяє", - підкреслив заступник міністра.
"Я впевнений, що закон буде прийнятий. У суспільстві це питання назріло", - резюмував Сулима.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас