Зміни Закону про держзакупівлі важливіші, ніж європейська допомога — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміни Закону про держзакупівлі важливіші, ніж європейська допомога

Казна та Політика
455
Всесвітній банк і Європейський Союз призупинили фінансування проектів з надання Україні консультаційної допомоги в розробці законодавства про держзакупівлі. Про це FINANCE.UA повідомила прес-служба юридичної фірми ILF (Інюрполіс).
Подібну реакцію Європи, на думку юристів компанії, викликали намагання внести зміни до ЗУ про держзакупівлі. Мова йде про низку законопроектів, зокрема про законопроект №7502, який прийняла Верховна Рада і направила на підпис Президенту.
"Згідно з прийнятим документом дія Закону "Про здійснення державних закупівель" не поширюється на придбання природного або нафтового газу, електроенергії, теплової енергії, а також на купівлю комунальних послуг, зокрема, послуг централізованого опалення та водопостачання", - говорить юрист фірми ILF Сергій Сільченко.
На його думку, подібна зміна несе економіці Україні більше користі, ніж шкоди, тому що чинний закон про держзакупівлі передбачає досить громіздкий механізм придбання життєво важливих товарів і послуг. А правила, які сформувалися сьогодні на ринках постачання енергоресурсів та надання комунальних послуг, багато в чому суперечать законодавству про держзакупівлі. Крім того, на переконання юриста, недопрацьовані деяких нормативно-правові акти, що забезпечують дію механізму Закону "Про здійснення державних закупівель".
"Все це призвело до того, що на початок 2011 року багато установ бюджетної сфери не змогли укласти договори на постачання комунальних послуг. Відповідно, під загрозу було поставлено фінансове становище операторів даних послуг", - відзначив Сільченко.
"Тому, незважаючи на те, що міжнародні експерти називають прийняття даного законопроекту серйозним кроком назад на шляху України до ЄС, подібне нововведення потрібно лише вітати", - вважає юрист.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас