Ейфорія коротка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ейфорія коротка

Казна та Політика
6460
Ця остання хвиля ейфорії незабаром розіб'ється об скелі. Досі їй не перешкоджала ситуація в Європі.
Євро повернувся на рівень двомісячного максимуму щодо долара на тлі зростання останніми двома тижнями спредів за держоблігаціями цих країн, надії на більш довгострокове рішення боргових проблем в Європі, і навіть завдяки зростанню інтересу до європейських держоблігацій.
Судячи з того, як скоротилася кількість коротких ф'ючерсних позицій на початку поточного місяця, хеджеві фонди та інші спекулянти теж стали дивитися на євро з великим оптимізмом.
Проте дані Чиказької товарної біржі також свідчать про те, що спекулянти поки тільки страхують свої ставки і не збираються збільшувати число довгих позицій за єдиною європейською валютою.
Але це й не дивно.
Зміни спредів прибутковості за держоблігаціями хоч і хитнулися в бік євро, більш значних результатів навряд чи варто чекати.
Недавнє зростання нафтових котирувань швидше відіб'ється на політиці Європейського Центробанку, оскільки він наразі стурбований питанням споживчої інфляції, тоді коли ФРС турбує базова.
Крім того, президент ЄЦБ Жан-Клод Тріше неодноразово нагадував про посилення інфляційного тиску. Однак, незважаючи на песимізм ЄЦБ, економісти не очікують від нього підвищення відсоткових ставок навіть у віддаленій перспективі, оскільки економіки периферійних країн Європи перебувають у жалюгідному стані.
Недавні перемоги євро, зумовлені відродженням віри в те, що кредитним проблемам регіону знайдено вирішення, швидше за все також недовговічні.
Єдина європейська валюта зобов'язана своїм ралі і оптимістичною оцінкою програми Європейського фонду забезпечення фінансової стабільності, і навіть припущеннями про те, що дострокові вибори в Ірландії гарно позначаться на її самопочутті.
Здається, нікого не хвилює, що програма з розширення фонду ще потребує узгодження з главами держав-членів, що боргове навантаження на периферії продовжить збільшуватися, і що небезпеки дефолтів ніхто не відміняв.
Тим часом, розпад ірландського коаліційного уряду, схоже, був цілком очікуваний, і дострокові загальні вибори повинні згладити невизначеність на ринках на найближчий час. Але ж нова адміністрація Дубліна може вимагати перегляду антикризової програми, на якій і побудований план порятунку Ірландії за рахунок коштів спеціального європейського фонду та через який було повалено попередній уряд.
Крім того, за ралі євро стоїть не стільки інтерес до єдиної європейської валюти, скільки падіння інтересу до інших світових валют.
За деякими даними, євро купують Китай, Японія та інші країни Азії та Близького Сходу. Банк Bank of New York Mellon зафіксував в останні два тижні свіжі факти втечі капіталу з долара, адже Китай знову занервував у зв'язку з тим, що Вашингтон вітає ослаблення своєї валюти, а Японія створила невизначеність на ринках, знову взявшись за валютні інтервенції.
Наскільки затягнеться така ситуація, покаже час. Поки ж, як попереджає старший ринковий аналітик компанії Schneider Foreign Exchange Стефен Геллоу: "Остерігайтесь надмірної ейфорії".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас