Кадроцикл — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кадроцикл

Казна та Політика
1239
Свої позиції вдалося зберегти представникам старої команди, заступникам голови НБУ Павла Сенища і Володимиру Кротюку.
Водночас з правління було виведено багато ключових керівники - Віктор Кравець, виконавчий директор з питань платіжних систем та розрахунків, Віра Ричаківська, головний бухгалтер НБУ, і Олександр Дащенко, виконавчий директор з питань готівково-грошового обігу.
До складу правління увійшла Олена Щербакова, директор новоствореного генерального департаменту грошово-кредитної політики. Раніше Щербакова очолювала департамент валютного регулювання.
До правління увійшов маловідомий персонаж Олексій Ткаченко, який очолив новий підрозділ - генеральний департамент банківського нагляду.
Раніше, 18 січня, Нацбанк залишила директор фінансового департаменту Ольга Кандибка. Згідно з офіційною версією, вона звільнилася за власним бажанням - пішла на пенсію після досягнення відповідного віку.
Проте в НБУ висловлюють припущення про набагато менш приємну неофіційну версію раптового звільнення пані Кандибки. Відповідно до неї, вихід чиновниці з займаної посади був продиктований її відмовою перерахувати до бюджету близько 2 млрд грн. перевищення кошторисних доходів над витратами НБУ за відсутністю такого перевищення до середини січня.
Тут варто зауважити, що методологія обліку доходів і витрат Нацбанку завжди розроблялася саме у фінансовому департаменті. Він же здійснює і зведення доходів і витрат НБУ. І якщо саме ця версія справедлива, то ми маємо справу з найнебезпечнішими для економіки країни явищами.
По-перше, це означає, що уряд не збирається соромитися в питанні фінансування бюджетного дефіциту за рахунок Нацбанку, по-друге, що НБУ остаточно перестав бути незалежним від Кабміну органом.
І не суть важливо, чи погодив прем'єр-міністр Микола Азаров подібні форми фінансування дефіциту безпосередньо з Президентом України Віктором Януковичем, а вже останній віддав відповідну вказівку Сергію Арбузову, або ж глава уряду має можливість безпосередньо керувати діяльністю глави НБУ. В обох випадках результати можуть бути плачевними для економіки.
Крім того, Нацбанком поповзли чутки, що для науки іншим співробітникам , "у яких своя думка", найближчим часом може бути ухвалено рішення про ліквідацію всього департаменту (!) і передачу його функцій до інших підрозділів.
Згідно зі ст.3 Закону про Держбюджет-2011, в поточному році Нацбанк зобов'язаний перерахувати до скарбниці щонайменше 9,7 млрд грн. Відомо, що за підсумками 2009 р. перевищення доходів монетарного відомства над витратами склало лише 2,9 млрд грн.
Сумнівно, що в 2010 р. НБУ вдалося спрацювати краще. Минулого року перше перерахування на користь держбюджету Нацбанк здійснив в березні - 1 млрд грн.
Як вже писав БІЗНЕС, влітку минулого року до Закону про Нацбанк були внесені зміни, які не передбачають авансового перерахування "прибутку" регулятора до бюджету.
Проте відповідні норми Закону № 2478 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо діяльності Національного банку України" набудуть чинності тільки на початку 2012 р. Відзначимо, що цим же Законом передбачається скорочення складу правління НБУ.
До речі, звільненням Ольги Кандибки кадрові рокіровки в Нацбанку не обмежилися. Минулому тижня в НБУ поповзли чутки про можливу швидку зміну керівництва в департаменті аудиту.
Крім того, залишає свою посаду начальник ОПЕРу Нацбанку Сергій Подік. Щоправда, подейкують, що для нього знайшли місце в Головному управлінні НБУ в Києві та Київській області.
Третяк Владислав
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас