10 професій з "чорного списку" банкірів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

10 професій з "чорного списку" банкірів

16172
Експерти компанії Penny Lane Realty склали ТОП-10 найбільш небажаних для банків професій клієнтів, які бажають отримати іпотечний кредит. Зрозуміло, про наявність подібних "чорних списків" або рекомендацій намагаються приховати. Але це не означає, що, наприклад, всім представникам тієї чи іншої професії відмовляють.
Існують фактори, здатні збільшити шанси клієнта з "чорного списку професій" отримати кредит.
Один з них - наявність кредитної історії, то якщо потенційний клієнт вже брав раніше в цьому банку кредит і зарекомендував себе як "дисциплінований" позичальник. Але зараз - про тих, кому не так "пощастило на старті".
1. Працівники соціальної сфери - двірники, соціальні працівники, малярі
Відмінна особливість - низькі доходи, невисока ступінь інтелектуального розвитку, відсутність додаткових джерел доходу, схильні до вживання алкоголю.
2. Міліціонери
Відмінна особливість - негативне сприйняття даної категорії населенням, невисокий дохід, висока корумпованість. До речі, співробітники ДАІ не всіма кредиторами розглядаються як небажані клієнти.
3. Військовослужбовці
Дану категорію не люблять всі банкіри, за винятком Сбербанку. Їх вирізняє слабка фінансова грамотність, як правило, вони прописані на території військової частини, що ускладнює роботу з позичальником.
4. Водії
Відмінна особливість - належать до групи осіб ризику, тому що легко можуть втратити джерело доходу у зв'язку з позбавленням водійського посвідчення.
5. Робітники, зайняті в сільському господарстві
Відмінна особливість - сильно залежні від урожайності, погодних умов, відповідно, і джерело доходу залежить від аналогічних критеріїв.
6. Співробітники туристичних фірм
Відмінна особливість - не мають окладу, весь дохід побудований на основі бонусів від угод, залежні від сезонності.
7. Судді та інші недоторканні особи
Відмінна особливість - з ними нереально судитися і як наслідок щось стягнути.
8. Ріелтори
З'явилися в чорному списку з початком кризи і обвалом продажів ринку нерухомості. Основна причина: до 80% доходу - бонуси з продажів. Хороший об'єкт і сприятлива економічна ситуація - хороші продажі і заробіток, і відповідно, навпаки.
9. Співробітники зайняті на будівництві, виконроби
Завжди були в чорних списках, вирізняються невисоким рівнем фінансової грамотності, корумповані. У зв'язку з непрозорістю будівельної практики, постійною зупинкою і відновленням будівництв, фінансово нестабільні.
10. Власники бізнесу/особи, які займаються індивідуальним підприємництвом/малий бізнес
Перші володіють власним штатом юристів, адвокатів, тому в разі стягнення заборгованості виникають додаткові труднощі для банку. Також завжди кредитуються на індивідуальних умовах, у зв'язку з величиною позик вибивають знижки, важко супроводжуються при проведенні операції. У відношенні ІП та малого бізнесу існує думка про схильність до перекручування даних при підтвердженні доходу, відповідно, виникає підвищений ризик.
Також варто врахувати, що практично всі банки упереджено ставляться до співробітників держструктур. Прийнято вважати, що рядові співробітники держструктур не досить високопрофесійні і схильні до великої плинності, якщо знаходяться "не біля годівниці", а керівний персонал корумпований. Виняток - Сбербанк, який завжди готовий розглядати держслужбовців, а керівному складу надає низку преференцій.
"Очевидно, що банкам не цікаві малоприбуткові категорії населення, які заробляють до 40 000 руб., - коментує Роман Строїлов, директор департаменту приватного і корпоративного кредитування компанії Penny Lane Realty. - В окремих питаннях кредитори мислять, як населення: немає довіри у народу до міліції - у кредиторів теж.
Крім малоприбуткових професій, не люблять банки і тих, чия частина щомісячного доходу більшою мірою виражена у бонусах, відсотках від угод. Мотивація теж елементарна - відсоток не гарантований. А ось оклад в 20 000 руб., наприклад, гарантований. Саме ця сума й повинна стати основою при розрахунку суми кредиту".
Ще один чинник, здатний збільшити лояльність банку - це наявність зарплатного проекту (договору про нарахування з/п на картку банку між організацією і кредитором), який дозволяє кредитній службі закрити очі на приналежність клієнта до тієї чи іншої професії або як мінімум підвищити лояльність.
Адже в даному випадку ризик підробленої довідки про доходи і навіть довідки 2НДФО зведений до мінімуму. Тим більше, що кредитор розглядає дохід за останні 6 місяців і оцінює розмір і періодичність надходжень об'єктивніше. Але карта повинна бути емітована тим банком, де отримуємо кредит. Як правило, саме ця категорія позичальників отримує найбільші знижки за ставкою, оскільки процес підтвердження доходу і розрахунку платоспроможності автоматизований.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас