ФРС збереже ставку і обсяг програми викупу облігацій за підсумками січневого засідання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС збереже ставку і обсяг програми викупу облігацій за підсумками січневого засідання

Казна та Політика
177
Федеральна резервна система (ФРС) США за підсумками дводенного засідання 25-26 січня збереже колишній курс кредитно-грошової політики, але може вперше сигналізувати про відмову від оцінки ситуації на ринку праці як основного індикатора, на який треба орієнтуватися при прийнятті рішення про необхідність початку реалізації exit strategy.
Замість цього ФРС, ймовірно, почне приділяти більше уваги зміцненню відновлення і зростанню імпульсу, які одного разу зможуть стати приводом для початку згортання антикризових заходів самі по собі, тобто без прив'язки до ринку праці, стабілізація якого до цього часу мало корелює з поліпшенням більш широкої макроекономічної кон'юнктури.
"До середини року імпульс в економіці почне наростати, і всі яструби в раді будуть просто втрачати глузд стосовно посилення політики", - наводить агентство Bloomberg слова заступника голови ради директора Macroeconomic Advisers, колишнього голови одного з Федеральних резервних банків Лоуренса Мейєра.
На думку експерта, перше підвищення ставки ФРС відбудеться в січні 2012 року. На думку головного фінансового економіста Morgan Stanley Девіда Грінлоу, до кінця цього року прибутковість дворічних US Treasuries досягне 1,25% річних проти 0,609% річних зараз, вона буде рости в міру того, як буде ставати ясно, що підвищення ставки ФРС вже не за горами.
Спільна думка експертів, аналітиків та економістів така, що з поліпшенням ситуації в економіці члени ФРС все частіше будуть задаватися питанням про те, чи служить високий рівень безробіття достатньою підставою для збереження ставок на рівнях, близьких до нульових?
На дводенному засіданні Федерального комітету з відкритих ринків (FOMC) голова ФРС Бен Бернанке і його колеги, як очікується, також знову розглянуть питання про результати програми, що отримала назву QE2 (від англ. quantitative easing - кількісне пом'якшення). З початку реалізації програми всього близько двох місяців тому обсяг коштів на балансі ФРС виріс на $124,9 млрд - до $2,43 трлн.
У той же час Мейєр, головний економіст Goldman Sachs Group Inc. Ян Хатціус і старший економічний радник Potomac Research Group, колишній працівник ФРС Лайл Гремлі вважають, що ФРС має намір повністю виконати програму QE2, обсяг якої становить $600 млрд.
"Немає ні найменшої можливості того, що вони згорнуть її завчасно, - відзначає Гремлі. - Вони все ще бачать, що безробіття залишається на рівні 9,5%, а темпи інфляції не досягають значень, які, на їхню думку, означають цінову стабільність".
Представники ФРС неодноразово заявляли, що ті члени американського ЦБ, які в основному звертають увагу на рівень економічної активності щодо заданих ФРС значень, будуть схильні утримувати ставки на рекордно низьких позначках ще якийсь час. У той же час ті з представників Центробанку, хто відстежує темпи економічного зростання у відриві від будь-яких встановлених рівнів, навпаки, будуть схилятися до того, щоб почати підвищення ставок уже найближчим часом. Іншими словами, серед членів ФРС є ті, хто задоволений поточними темпами зростання економіки і вважає інфляційні ризики істотними, і ті, хто вважає, що відновлення могло б бути більш активним і заради цього можна на час пожертвувати ціновою стабільністю.
Обидві ці позиції були прийняті до уваги, коли ФРС виносила рішення про запуск програми викупу активів на $600 млрд у листопаді минулого року. Тоді в заяві FOMC говорилося про "підвищений" рівень безробіття при "відносно низькій" інфляції. Крім того, згадувалося, що "відновлення ВВП і робочих місць залишається повільним".
На думку Мейєра, існує загроза того, що інфляційні очікування почнуть наростати пізніше в цьому році на тлі зростання економіки на рівні 4% в річному численні і падіння безробіття. Для того щоб нівелювати цей ризик, ФРС необхідно оголосити про наявність у неї можливості і готовності підвищувати ставки в січні.
Перші кроки в напрямку посилення кредитно-грошової політики можуть бути зроблені вже цього року, вважає головний економіст Wrightson ICAP Луїс Крендалл. Таким кроком може стати рішення не вкладати у викуп облігацій кошти, отримані у вигляді купонного доходу на належні ФРС іпотечні облігації.
Підвищення ставок, на думку Крендалла, відбудеться в березні і складе 0,25 відсоткового пункту.
Дані опитування близько 70 аналітиків, проведеного агентством Bloomberg, показують, що більшість з них не очікує зміни базової відсоткової ставки в США з нинішнього рівня в 2010 і 2011 роках. При цьому 2 з 74 респондентів не відкидають ймовірності росту вартості грошей вже в першому кварталі цього року, а в липні-вересні 2011 року прогнозують підвищення вже 5 з 74 експертів.
Середній прогноз 53 фахівців на кінець першого кварталу 2012 року для ставки становить 0,5% річних і другого кварталу - 1%. Опитування проводилося агентством Bloomberg з 3 по 11 січня.
Американський ЦБ утримує ставку в цільовому діапазоні від 0% до 0,25% річних з грудня 2008 року. У 2008 році ставка знижувалася 7 разів.
Для порівняння: базова ставка Європейського центрального банку в даний час складає 1% річних, Банку Англії - 0,5% річних. Банк Японії встановив цільовий діапазон ставки 0-0,1% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас