Частка тіньової економіки Німеччини впала до рекордного мінімуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частка тіньової економіки Німеччини впала до рекордного мінімуму

Казна та Політика
745
Згідно з даними Тюбінгского інституту прикладної економіки (IAW), частка тіньового сектора європейського лідера - Німеччини - впала минулого року до 15-річного мінімуму. І це не межа: зниження продовжиться і в новому році. Подібна сприятлива тенденція спостерігається і в інших країнах ОЕСР.
Як говориться в доповіді IAW, в 2010 році оборот тіньової економіки Німеччини склав 347,6 млрд євро, або 13,9% від ВВП країни. У 2009 році цей показник становив 351,8 млрд євро (14,6%). Зниженню частки тіньового сектора до 15-річного мінімуму сприяв активний ріст ВВП країни і створення великої кількості нових робочих місць. Рівень офіційного зайнятості є одним з найважливіших показників для тіньової економіки, під якою розуміють нелегальну праця, а також кримінальну діяльність (наркоторгівля, шахрайство і т. д.).
Цього року тіньовий сектор німецької економіки, судячи з усього, знову буде зменшуватися по відношенню до ВВП. Згідно з опитуванням, проведеним німецькою газетою Suddeutsche Zeitung, 27 з 30 концернів, що входять в індекс DAX, мають намір створити цього року нові робочі місця. У першу чергу наймати нових співробітників планують автоконцерни, які помітно знижують витрати на персонал під час кризи. Так, Volkswagen має намір у найближчі три-п'ять років створити в Німеччині до 5 тис. нових робочих місць. Про необхідність збільшити число співробітників заявили також BMW і Daimler. Нові фахівці будуть потрібні також хімічним і телекомкомпаніям. Так, концерн Siemens вже взяв на роботу минулого року 1 тис. чоловік на нові вакансії і має намір продовжити набір персоналу.
Згідно з прогнозом IAW, якщо ВВП Німеччини цього року зросте, як очікується, на 2%, оборот тіньового сектора впаде на 1,8 млрд євро, до 345,8 млрд євро, і складе, таким чином, 13,7% від ВВП країни. Зниження обороту тіньової економіки могло бути ще більш істотним, якби не введення мінімального рівня заробітної плати для тих, хто працюють неповний день, а також збільшення внесків у фонд медичного страхування і страхування від безробіття.
Ще один крок, здатний в майбутньому знизити частку німецького тіньового сектора, це легалізація ряду видів діяльності (в основному сфери послуг) для емігрантів з восьми східноєвропейських країн, яка почнеться з 1 травня цього року. Щоправда, як розповів РБК daily один з авторів дослідження, професор Університету Лінца Фрідріх Шнайдер, «цього року легалізація діяльності східноєвропейських громадян навряд чи вплине на тіньову економіку».
Незважаючи на стабільне економічне зростання, частка тіньової економіки Німеччини як у минулому, так і в новому році буде трохи вищою, ніж в середньому в інших 20 країнах ОЕСР. За словами Шнайдера, це пояснюється високими податками і специфікою регулювання трудового ринку в Німеччині. Що стосується інших країн ОЕСР, то в них, як і в Німеччині, цього року частка тіньового сектора також зменшиться і становитиме в середньому 13,4% від ВВП - один з найнижчих показників за останні 20 років.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас