Вугільні секрети макіївського екстремізму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вугільні секрети макіївського екстремізму

Казна та Політика
3190
Два вибухи у Макіївці (Донецька обл.) пролунали в четвер, 20 січня, рано вранці. Перший вибуховий пристрій спрацював на прохідній державного підприємства (ДП) "Макіїввугілля", другий - неподалік від торгового центру "Голден Плаза", що в 600 м від місця першого вибуху. За словами Марини Остапенко, голови прес-служби СБУ, в результаті вибухів ніхто не постраждав.
Потім Управління МВС в Донецькій області повідомило, що на місці вибухів була знайдена записка з вимогою викупу і загрозою подальших вибухів, яких, однак, не було. За фактом вибухів СБУ порушила кримінальну справу за ст.258 Кримінального кодексу "Терористичний акт".
У день вибухів представники центральних органів влади реагували на вибухи по-різному. З високопоставлених чиновників країни першим ситуацію в Макіївці прокоментував глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін.
На екстреному брифінгу він повідомив журналістам, що до розслідування вибухів у Макіївці притягнутий Антитерористичний центр СБУ.
Дивно, що з боку уряду за розвитком ситуації в Макіївці пильно стежив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко. У день вибухів він перебував з робочим візитом у Єнакієвому.
Тут Юрій Анатолійович і висловив свою точку зору на події. І сталося це за 10 хв до закінчення терміну надання викупу, який, якщо вірити МВС, грабіжники вказали в своїй записці, тій самій, в якій погрожували повторенням вибухів.
"Це вимагання банальне. Я переконаний, що правоохоронні органи повинні швидко і ефективно втрутитися і припинити ось ці зачатки екстремізму, які так невластиві нашій країні і нашому регіону", - поділився своїми міркуваннями міністр.
Треба визнати, що звучить така заяву як спіч прем'єр-міністра. Але безпосередній начальник Юрія Анатолійовича, прем'єр-міністр Микола Азаров, зберігав мовчання з приводу ситуації в Макіївці.
Хоча, оскільки в день вибуху Президент України Віктор Янукович перебував в Японії в рамках робочого візиту, саме прем'єр залишався вищою посадовою особою держави.
У свою чергу, Віктор Янукович на іншому кінці планети швидко зорієнтувався і вирішив скоротити час свого візиту до Японії.
Крім того, за повідомленням прес-служби Президента, глава держави доручив правоохоронним органам вжити відповідних заходів у сфері безпеки в усіх регіонах України - "для захисту громадян ввести посилений варіант служби".
Випадково, таке доручення Віктор Янукович дав за два дні до мітингу представників опозиції на чолі з екс-прем'єром Юлією Тимошенко, який був запланований на 22 січня з нагоди дня Соборності України.
Після звісток з Японії своїми думками щодо вибухів у Макіївці з пресою поділився голова СБУ Валерій Хорошковський.
Він запевнив жителів цього міста, що наступну ніч вони можуть спати спокійно, оскільки його відомство не дрімає. "Ми не послаблюємо свою увагу, абсолютно всі служби будуть на робочих місцях, на своїх місцях", - сказав Хорошковський.
Лише наступного дня після описаних подій щодо всього, що сталося висловився Микола Азаров: "Ситуація у місті абсолютно спокійна. Думаю, загрози нових таких актів зараз не існує".
Звертає на себе увагу той факт, що всіх трьох представників влади, які найбільш активно коментували ситуацію навколо вибухів в Макіївці, - Сергія Льовочкіна, Юрія Бойка та Валерія Хорошковського - відносять до так званої групи Фірташа - Бойко.
За словами Тараса Чорновола, позафракційного депутата парламенту, зараз ця група веде боротьбу з представниками інших груп впливу "Партії Регіонів" за посаду прем'єр-міністра.
"З певних деталей створюється враження, що тут пахне варіантом чергової гри "московський квартет" проти "донецької тріади".
"Донецька тріада" - це Азаров, Клюєв, Колесніков. Ахметова не рахуємо, він поза грою. "Московський квартет" - це Фірташ, Льовочкін, Бойко і Хорошковський", - говорить Чорновіл.
Як би там не було, судячи з активності Бойко та інертності пана Азарова, складається враження, що перший сьогодні може дозволити собі висловлювання, які не були погоджені з главою уряду.
Максим Камєнєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас