Мінпром Італії: Проекти газопроводів Nabucco і "Південний потік" несумісні один з одним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпром Італії: Проекти газопроводів Nabucco і "Південний потік" несумісні один з одним

Енергетика
465
Проекти газопроводів Nabucco і "Південний потік" несумісні один з одним. Таку думку висловив сьогодні міністр промисловості Італії Паоло Романі, повідомляє РБК з посиланням на Reuters.
Так, за словами міністра, в найближчі кілька місяців влада Німеччини, Італії і Франції має намір провести нараду, на якій планується обговорити два дані проекти, а також трубопровід Туреччина-Греція-Італія (ITGI).
Ця зустріч, як зазначив Романі, необхідна для прийняття узгодженого рішення щодо фінансування того чи іншого проекту газопроводу. "Ймовірно, не всі ці проекти поєднуються один з одним", - додав міністр.
Nabucco - проектований магістральний газопровід протяжністю 3,3 тис. км, який піде в обхід Росії з Центральної Азії в країни Євросоюзу, перш за все до Австрії і Німеччини. Його проектна потужність - 31 млрд куб. м газу на рік. Спочатку проект трубопроводу Nabucco, представлений в 2004 р., передбачав постачання газу з родовищ Ірану в Перській затоці. У 2006 р. у зв'язку з конфліктом навколо іранської ядерної програми було прийнято рішення змінити проект таким чином, щоб мати можливість поставляти газ із Туркменії, Узбекистану та Азербайджану.
Проект будівництва газопроводу "Південний потік" через акваторію Чорного моря в країни Південної та Центральної Європи Газпром реалізує спільно з італійським концерном ENI і французьким Electricite de France (EdF). Загальна протяжність газопроводу складе близько 900 км, максимальна глибина - понад 2 км, а продуктивність - 63 млрд куб. м газу на рік. Для реалізації сухопутної частини проекту Росія підписала міжурядові угоди з Австрією, Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Румунією, Словенією та Хорватією. Вартість "Південного потоку" орієнтовно складе 15,5 млрд євро.
Нагадаємо, 13 листопада 2010 р. Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін заявив, що до реалізації проекту будівництва газопроводу "Південний потік" вже підключені Італія і Франція. "Є пропозиції і від інших наших партнерів у Західній Європі", - зазначив він.
Раніше, 21 вересня 2010 р. депутати Європейського парламенту схвалили проект закону про газопостачання Європейського союзу (ЄС). Його реалізація дозволить підвищити гарантію постачання газом у випадку перебоїв з поставками з-поза меж ЄС. Нова законодавча норма набере чинності з 2014 р. Даний документ був розроблений у зв'язку з кризами, які зачепили постачання в ЄС російського природного газу в 2008 і 2009 рр.
Комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттінгер тоді заявив, що послабити залежність ЄС від російських вуглеводнів дозволить перш за все будівництво трубопроводу Nabucco, по якому ЄС буде отримувати газ із Каспійського регіону в обхід Росії - через Туреччину, Румунію і Болгарію.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас