У Землі може з'явитися ще одне сонце — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Землі може з'явитися ще одне сонце

103
Зірка Бетельгейзе, що знаходиться в сузір'ї Оріона, може будь-якої миті вибухнути, перетворившись на наднову.
Австралійський сайт News.com.au опублікував інтерв'ю c фізиком Бредом Картером, співробітником австралійського Університету Південного Квінсленда, який вважає, що вибух Бетельгейзе буде таким сильним, що подарує землянам можливість протягом декількох тижнів милуватися двома "сонцями" одночасно.
Згідно астрономічним даними, Бетельгейзе, віддалена від Сонячної системи на 640 світлових років, перебуває зараз в завершальному періоді свого життя: вона змінює форму, у величезних кількостях розпилює речовини, які утворюють її, втрачає свою масу.
Бред Картер не відкидає, що вибух може відбутися ще до кінця 2011 року. Втім, це може трапитися будь-якої миті протягом найближчого мільйона років: передбачити "точне" час вибуху "червоного гіганта" неможливо.
На сайті Бетельгейзе наднова астрономам-любителям пропонується відповісти на питання про час народження наднової, вибравши один з варіантів: Бетельгейзе вибухне цього року, В найближче десятиліття, В найближчі 100 років, Побачать наші нащадки, Не побачимо і Не знаю.
При цьому, більшість тих, хто проголосував, вважають, що Бетельгейзе вибухне "вже цього року".
За словами професора Технологічного інституту в Нью-Джерсі Філіпа Гуда, твердження, що зірка вибухне в 2011-му чи 2012 році - це лише гіпотеза, передає FOXnews.
Проте новина про можливий вибух Бетельгейзе в 2012 році викликала хвилю публікацій про швидкий "кінець світу".
На думку прихильників настання кінця світу в 2012 році потенційний вибух Бетельгейзе відмінно вписується в їхні побоювання, оскільки адепти окультних знань пов'язують цю зірку з дияволом. Але вчені поспішили їх заспокоїти. "Вибух наднової відбудеться занадто далеко, щоб заподіяти Землі якісь неприємності", - наводить Daily Mail слова австралійського фізика.
Нагадаємо, 10 грудня вчені з Фізичного інституту імені Лебедєва виявили на Сонці гігантську посмішку розміром з весь диск зірки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас