Нацбанк дозволяє списувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк дозволяє списувати

Казна та Політика
2841
Нацбанк переглянув технологію списання проблемної заборгованості за рахунок резервів відповідно до Податкового кодексу. Регулятор дозволяє списувати всі кредити з простроченням понад 90 днів, окрім позик інсайдерам та бланкових кредитів, з подальшою сплатою податків у разі повернення клієнтами своєї заборгованості. Щоб уникнути оподаткування, банки, на думку НБУ, будуть продавати борги колекторам.
Український кредитно-банківський союз минулого тижня оприлюднив проект "Правил відшкодування банками безнадійної заборгованості за рахунок страхових резервів", розроблений Нацбанком відповідно до ст. 159 Податкового кодексу. Банки, як і зараз, будуть визначати кредит як безнадійний за незадовільного фінансового стану боржника та наявності прострочення платежу понад 90 днів. Безнадійною буде також визнана заборгованість з цінних паперів та дебіторська заборгованість у відповідності до методик НБУ, описаними в постановах № 31/2007 та № 505/2002. Кредити та недоотримані відсотки з них з пенею банк зобов'язаний списувати з резерву.
Більш жорсткі правила віднесення до безнадійних кредитів будуть застосовуватися до позик пов'язаним особам (інсайдерам) і бланковим кредитами (беззаставними). До цих категорій боргів має бути застосована хоча б одна умова пункту 14.1.11 Податкового кодексу: зокрема, закінчення строку позовної давності, доведена відсутність майна у боржника для повного погашення боргу, підтверджений в законному порядку форс-мажор або смерть позичальника. У Нацбанку підкреслюють, що рішення про списання безнадійної заборгованості ухвалюється правлінням банку або радою директорів і відображається у бухгалтерському звіті. Списання не є підставою для припинення претензійної роботи щодо боржника, а в разі погашення боргу банк збільшує доходи і сплату податку.
Ці нормативи розроблені в рамках спрощення технології списання боргів, яка затверджена постановою НБУ № 424 і діє з 7 листопада. "Використовується так званий касовий метод, - розповів керівний партнер компанії" Кей Пі Ді МІСТ 'Михайло Курочка.- Банк керується не фактом першої події, а фактом надходження коштів. Якщо у нього виникає заборгованість, то він не повинен платити податки з неї".
Банки у своїй більшості не скористалися новою технологією в кінці минулого року, сказало джерело в НБУ. "Там, де є найменший шанс повернути борг, вони прагнуть його не списувати, - зазначив він .- Списати проблемні борги стало легше, що зараз почнуть робити, але повертати гроші в банк банкіри не будуть. Щоб не платити податки, вони скоріше будуть продавати борги близьким колекторським або консалтинговим компаніям". Член правління Промінвестбанку (списав близько $500 млн) Владислав Кравець вважає, що банки, не списали свої резерви, необ'єктивно враховували проблемні кредити. "Те, як резерви формував наш банк, є відображенням всієї системи, - зазначив він.- Якщо хтось не робив так само, значить, 'витягав' рівень боржника, і у портфеля банку цього року є потенціал до погіршення".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас