Польща збирається імітувати політ Качинського на останньому Ту-154 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща збирається імітувати політ Качинського на останньому Ту-154

231
Польща має намір імітувати останній політ екс-президента країни Леха Качиньського за допомогою другого (і останнього) літака Ту-154М, що залишився в розпорядженні 36-го спецполку ВПС країни, який відповідає за перевезення перших осіб держави.
Як повідомляє РБК з посиланням на польський телеканал TVN24, при проведенні експерименту будуть дотримані всі заходи безпеки. Заступник голови комісії з розслідування причин катастрофи президентського лайнера Мирослав Гроховський також зазначив, що відтворення важких погодних умов для імітації польоту не обов'язкове.
Експертам належить з'ясувати, чи міг екіпаж літака Л. Качиньського зробити що-небудь для запобігання падіння лайнера після команди "Йдемо", а також з якої причини ця команда не була виконана.
Нагадаємо, Міжнародний авіаційний комітет 12 січня 2011 оприлюднив остаточну доповідь про розслідування авіакатастрофи Ту-154 під Смоленськом. Технічна комісія МАК однозначно поклала відповідальність за трагедію на пілотів, які вирішили не йти на запасний аеродром всупереч несприятливим метеоумови, а непрямою причиною падіння літака була названа недостатньо кваліфікована підготовка борту та екіпажу. Крім того, експерти МАК дійшли висновку, що пілоти президентського Ту- 154 діяли в умовах психологічного тиску з боку VIP-пасажирів лайнера, в тому числі головнокомандувача ВПС Польщі Анджея Бласік, в крові якого після смерті був виявлений алкоголь.
Тим часом польські експерти на прес-конференції у Варшаві 18 січня поклали частину провини за катастрофу на російських диспетчерів, заявивши, що останні нібито не допомогли пілотам Ту-154, даючи несвоєчасні команди і невірно оцінюючи стан лайнера. Більше того, родина Л. Качиньського заявила, що до смерті екс-президента причетна російська сторона. Зять польського лідера Марцін Дубенецький, виступаючи від імені дочки загиблого глави держави і своєї дружини Марти Качинської, заявив, що "одним з мотивів усунення президента могла стати його критика Кремля в серпневому конфлікті РФ з Грузією".
М. Дубенецький додав, що МАК приховав дані про те, що пілоти потерпілого крах Ту-154 намагалися скасувати рішення про посадку за 20 секунд до трагедії, однак вони не мали у своєму розпорядженні дані про те, на якій висоті знаходився літак.
Нагадаємо, літак Ту-154, на якому Л.Качиньський і члени офіційної польської делегації прямували до Катині для участі у пам'ятних заходах, розбився при заході на посадку в аеропорт "Північний" під Смоленськом 10 квітня 2010 р. У результаті події загинули 96 осіб - 8 членів екіпажу і 88 пасажирів, включно з президентом та його дружиною Марією.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас