Fitch: Греції необхідно додаткове фінансування від ЄС та МВФ для збереження рейтингу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Греції необхідно додаткове фінансування від ЄС та МВФ для збереження рейтингу

Казна та Політика
170
Греція має отримати доступ до фінансових ринків до кінця 2011 р. або звернутися за додатковим фінансуванням до ЄС і МВФ, якщо хоче уникнути подальшого пониження рейтингу. До таких висновків дійшли експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch, аналізуючи досягнуті успіхи країни з подолання боргових проблем, передає РБК з посиланням на Reuters.
"Якщо влада Греції не зможе забезпечити країні вихід на фінансові ринки до кінця поточного року, рейтинг країни буде знижений за відсутності додаткового фінансування з боку ЄС та МВФ", - висловив позицію аналітиків Fitch глава підрозділу агентства по суверенних рейтингах Девід Райлі на прес-конференції.
Водночас Райлі відзначив, що Греція порається з планом зі скорочення державних витрат у спробі подолати дефіцит бюджету та вийти з фінансової кризи краще, ніж аналітики прогнозували раніше. На його думку, країна "істотно перевершила занижені очікування експертів, впроваджуючи безпрецедентну програму жорсткої економії за часів рецесії". Це дозволяє говорити про те, що борг Греції може скорочуватися досить швидкими темпами, якщо країна також успішно продовжить почату програму і її економіка почне зростати.
Раніше в цьому місяці Fitch знизило рейтинг Греції з BBB-до BB +, прогноз - "негативний". Зниження рейтингу пов'язане з тим, що експерти Fitch висловлюють сумнів у тому, що країна може самостійно подолати глибоку боргову кризу, яка серйозно вплинула і на єврозону в цілому. Фахівці агентства зазначають, що не виключають подальшого зниження рейтингу Греції в тому випадку, якщо її економіка не продемонструє відчутних ознак відновлення.
Минулого року Греція опинилася на порозі дефолту через нездатність платити за урядовими боргами. Країни єврозони і Міжнародний валютний фонд виділили фінансову допомогу Афінам у розмірі 110 млрд євро. Натомість уряд Греції зобов'язався і став проводити на практиці програму істотного скорочення бюджетних витрат (так звані "заходи жорсткої економії").
У листопаді 2010 р. стало відомо, що дефіцит грецького бюджету в 2009 р. склав 15,4% від ВВП, а не 13,6%, як повідомлялося раніше.
При такому стані держфінансів Греція навряд чи змогла б врятуватися без підтримки європейських партнерів. Наразі державний бюджет Греції і заходи уряду щодо скорочення видатків знаходяться під наглядом європейських експертів після того, як країна почала отримувати фінансову допомогу з боку ЄС і МВФ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас