США нададуть Україні компенсацію у розмірі 40 млн дол. за вивезений уран — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США нададуть Україні компенсацію у розмірі 40 млн дол. за вивезений уран

Казна та Політика
352
Сполучені Штати Америки (США) готові надати Україні компенсаційний пакет на загальну суму близько 40 млн дол. за високозбагачений уран (ВЗУ), який минулого року Президент України Віктор Янукович пообіцяв Президентові США Бараку Обамі вивезти до квітня 2012 р. до Росії.
Про це з посиланням на джерела у виконавчій владі, близькі до вирішення уранового питання, повідомляє газета "ДТ. Україна".
Джерела стверджують, що сума в 40 млн дол. "істотно перевищує оцінну вартість українського ВЗУ".
При цьому українська сторона наполягла на тому, щоб компенсація була виділена не грошовими коштами, а обладнанням, технологіями, низькозбагаченим ураном. Як нагадує видання, Україна в 2010 р. вже вивезла до Росії 106 кг ВЗУ.
У травні 56 кг відпрацьованого палива були вивезені з Київського інституту ядерних досліджень (КІЯІ). А 30 грудня 2010 р. з Харківського фізико-технічного інституту (ХФТІ) до Росії під контролем МАГАТЕ була вивезена перша партія (15 кг) ВЗУ.
Незадовго до цього, 25 і 28 грудня 2010 р., до Росії двома спецавіарейсами партії високозбагаченого урану (усього 35 кг) були відправлені з Севастопольського національного університету ядерної енергії (СНУЯЕ) і КІЯД.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас