НБУ загрожує двовладдя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ загрожує двовладдя

Казна та Політика
1932
Джерело "ЭИ" в НБУ каже, що доручення розробити відповідні поправки до закону "Про НБУ" до юридичного департаменту передав безпосередньо голова центробанку. "Планується, що ще одним першим заступником стане Ігор Соркін", - розповідає чиновник.
Звернувшись по відповідні коментарі до НБУ, "ЭИ" так і не отримали їх.
У той же час опитані банкіри говорять, що такі пропозиції могли виникнути в рамках організаційних перестановок у Нацбанку. Згідно з останньою інформацією, Сергій Арбузов Арбузов прийняв рішення розширити склад правління головного банку країни, перерозподіливши його функціонал.
"До правління увійшли директор юридичного департаменту Віктор Новіков, директор генерального департаменту банківського нагляду Олексій Ткаченко та директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Олена Щербакова, директор фінансового департаменту", - розповідає один з фінансистів. При цьому, за його даними, валютний контроль відійде до Ігоря Соркіна.
Що ж стосується появи другого першого заступника, то таке рішення фінансисти кваліфікують по-різному - від "дивного" до "стратегічного".
"На мій погляд, така перестановка продиктована бажанням підвищити статус Ігоря Соркіна, - говорить один з фінансистів, які представляють великий іноземний банк.- Він професійний банкір, який вийшов з низів нагляду, і тому може приймати відповідальні рішення. Я думаю, він гідний бути першим заступником, і в цьому немає проблеми".
У свою чергу, його колега з банку з українським капіталом підозрює, що два перші заступники - наслідок внутрішнього протистояння в керівництві центрального банку. "Кажуть, що Юрій Колобов - це креатура безпосередньо Сергія Арбузова. У той же час Ігор Соркін користується певною підтримкою у глави Адміністрації президента Сергія Льовочкіна і знайомий з Ринатом Ахметовим", - ділиться чутками банкір.
Як би там не було, вважають експерти, таке рішення може стати причиною конфронтації серед перших заступників, нехай навіть прихованою. "Перший заступник може бути тільки один. Це як риба - першої свіжості буває, а другої - ні", - упевнений один з авторитетних українських фінансистів. "Крім того, навіть при однаковому статусі двох перших заступників, на нарадах хтось із них все одно буде отримувати слово першим, і рішення його будуть останніми", - прогнозує він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас