УКБС вважає антиконкурентною вимогу Кабміну про розміщення бюджетних коштів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС вважає антиконкурентною вимогу Кабміну про розміщення бюджетних коштів

Кредит&Депозит
311
Український кредитно-банківський союз (УКБС) вважає антиконкурентною вимогу Кабінету Міністрів України до місцевої влади розміщувати тимчасово вільні бюджетні кошти на депозитних рахунках у банках, розмір статутного капіталу яких перевищує 10 млрд. грн.
Як наголошується в повідомленні УКБС, розміщеному на офіційному сайті асоціації, з проханням вирішити дану проблему УКБС звернувся до Ради національної безпеки і оборони України (РНБОУ).
Як повідомляється, уряд своєю постановою від 12 січня 2011 року №6 "Про затвердження Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на депозитних рахунках у банках" порушує принципи конкуренції на ринку банківських послуг.
Представники банківського співтовариства повідомили, що за даними Національного банку України (НБУ) на 1 жовтня 2010 року в Україні функціонували дві кредитно-фінансові установи державної форми власності, які відповідають даним вимогам (це становить лише 1% від загальної кількості банків).
Такі обмеження не відповідають принципам ринкової економіки та чинному законодавству України, порушують правила економічної конкуренції, які склалися на ринку фінансових послуг України, і стверджують монополію державних банків на залучення бюджетних коштів, зокрема, порушується Закон України "Про захист економічної конкуренції" , зазначають в УКБС.
"Тимчасово вільні кошти місцевих бюджетів доцільно розміщувати з урахуванням дотримання нормативів ліквідності банківської установи та достатності капіталу, а не в залежності від розміру статутного капіталу банку, - зазначила генеральний директор асоціації Галина Оліфер. - Адже, комерційні банки чітко виконують умови відповідних договорів, в тому числі свої зобов'язання щодо повернення бюджетних коштів".
Як повідомляв УНІАН, Кабінет Міністрів України своєю постановою №6 від 12 січня 2011 р. затвердив Порядок розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на депозитних рахунках у банках.
Відповідно до вищевказаної постанови, даний порядок передбачає, що умовами розміщення вільних коштів на депозитах у банках серед іншого є: розміщення на конкурсній основі тимчасово вільних коштів у банках, статутний капітал яких перевищує 10 млрд. грн. (за даними НБУ на 1 жовтня 2010 року тільки "Укрексімбанк" і "Ощадбанк" мали статутний капітал понад 10 млрд. грн. - 16,4 млрд. грн. і 13,89 млрд. грн. відповідно) і до яких протягом року не застосовувалися заходи впливу відповідно до вимог нормативно-правових актів Національного банку України, за умови дотримання такими банками економічних нормативів капіталу та ліквідності, обов'язкового резервування коштів на кореспондентському рахунку в Національному банку і своєчасного виконання зобов'язань перед клієнтами.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас