"Ъ": Нацбанк зібрав команду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк зібрав команду

Казна та Політика
2204
Голова Національного банку Сергій Арбузов скоротив склад правління центробанку на третину - до передбачених законом 11 осіб.
При цьому відбулася реформа апарату НБУ, в якому скасовано посади виконавчих директорів, а департаменти, чиї директори увійшли до правління, стали генеральними. Банкіри очікують, що стиль управління нового керівництва Нацбанку буде менш демократичним.
У середу ввечері голова Нацбанку Сергій Арбузов розіслав по внутрішній пошті повідомлення про зміну складу правління регулятора, розповіли джерела в НБУ. За їхніми словами, в правлінні будуть працювати голова, два недавно призначені заступники - Юрій Колобов та Ігор Соркін, два заступники, котрі працювали з Володимиром Стельмахом, - Володимир Кротюк і Павло Сенищ, а також шість директорів департаментів НБУ.
У новому складі правління залишилися директор юридичного департаменту Віктор Новіков, директор департаменту персоналу Ігор Іванюк, а виконавчий директор з економічних питань Ігор Шумило призначений директором генерального економічного департаменту. Троє інших виконавчих директорів - з питань грошово-кредитного обігу Олег Дащенко, з питань платіжних систем і розрахунків Віктор Кравець, з адміністративних питань Микола Лаврук - вийшли зі складу правління і очолили відповідні департаменти.
З правління також виключені директор департаменту інформатизації Анатолій Савченко, головний бухгалтер НБУ Віра Ричаківська, начальник головного управління НБУ по Києву і області Анатолій Степаненко. Директор фінансового департаменту Ольга Кандибка на початку року вийшла на пенсію, і той, хто прийде на її місце, увійде до правління. Право голосу отримає директор валютного регулювання Олена Щербакова, чий підрозділ став генеральним департаментом з валютної та грошово-кредитної політики, і Олексій Ткаченко - директор генерального департаменту банківського нагляду (раніше - служба банківського нагляду). Олексій Бережний, який керував службою, повернеться до департаменту з питань запобігання використанню банків для легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму.
Правління Нацбанку є його головним керівним органом, який відповідно до ст. 14-15 закону "Про Нацбанк" приймає рішення і реалізує основні функції центробанку, включаючи забезпечення стабільності гривні і банківської системи. Правління, очолюване головою НБУ, приймає нормативно-правові акти, що стосуються діяльності регулятора, банківської системи та валютних резервів. Засідання правління є правомочним при наявності 2/3 його членів (мінімальний поріг кворуму, таким чином, знизиться з 11 до 8 осіб), а для ухвалення рішення достатньо простої більшості (з 6 до 5). "Це абсолютно очікуване рішення, прийняте відповідно до літніми змінами до закону "Про Нацбанк", - відзначив член ради НБУ Роман Шпек.- Ми повинні тільки побажати успіху новій команді".
Фінансисти відзначають, що скорочення кількості членів правління дозволить представникам нової команди - Сергію Арбузову, Юрію Колобову, Ігорю Соркіну і Олексію Ткаченку - при голосуванні звертати менше уваги на позицію членів команди Володимира Стельмаха. "Неправильно відразу відкидати можливість обговорення на правлінні важливих питань, - зазначив один із колишніх заступників голови НБУ.- За часів Володимира Стельмаха, звичайно, був авторитаризм, але думки вислуховуються. А Арсеній Яценюк влаштовував демократію, щоб вчитися - почути, що говорять фахівці про вплив рішень НБУ на ринок. Рубати таку школу без досвіду не можна". Члени правління НБУ розповідали, що при Стельмаху на правлінні приймалися постанови, тексти яких при публікації наступного дня могли значно відрізнятися від оригіналу.
Зараз засідання правління практично не збираються. "Всі сидять по кабінетах, а проекти рішень правління їм просто приносять", - сказав один зі співробітників НБУ. Але жорсткий стиль управління може бути корисний у цій ситуації. "В Україні є різні банки, але немає злагодженої банківської системи. Ні монетарної системи - в ходу дві валюти, орієнтовані на два емісійні центри: один - у країні, інший - у США, - вважає президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко . - Концентрація влади в НБУ спрямована на збільшення оперативності однозначності прийняття рішень. Але майбутнє банківської системи залежить від того, які цілі керівництво ставить перед собою. Які вони - я не знаю. Ми дали свої пропозиції, але реакції не бачимо. Від Стельмаха була негативна реакція, але вона була".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас